Monika Földešiová Rôzne

Rusov láka poľnohospodárstvo v Nitre

Možnosti spolupráce medzi ruskými a slovenskými regiónmi prišiel do Nitry preskúmať splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Pavol Maratovič Kuznecov.

Ako uviedol po stretnutí s predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milanom Belicom, možnosti na vytváranie partnerstiev sú hlavne v oblasti vzdelávania, vedy či kultúry. „Pozerám sa na našu vzájomnú spoluprácu s veľkým optimizmom,“ konštatoval Kuznecov.
Zatiaľ jediným ruským regiónom, s ktorým NSK spolupracuje, je Orlovská oblasť. Ruská federácia by podľa Belicu chcela partnerstvo rozšíriť aj o ďalšie kraje. „Je tu z ich strany obrovský záujem o spoluprácu v oblasti poľnohospodárstva a Nitra disponuje univerzitou, ktorá je špecializovaná práve na túto oblasť. Máme záujem vymieňať si aj mladých ľudí pri rôznych príležitostiach. Dvere sú otvorené aj pre ekonomickú spoluprácu, aj keď my priamo z našich kompetencií nemáme nejaké veľké možnosti, ale otvárať dvere môžeme. Sľubujeme si teda, že aj spolupráca v tejto oblasti by sa mohla dostať na vyššiu úroveň,“ uviedol Belica. Ten chce partnerov z Orlovskej oblasti pozvať v budúcnosti do Nitry. „Možno na výstavu stredných škôl a učilíšť Mladý tvorca prípadne na Agrokomplex. Dôležité sú stretnutia mladých ľudí na stredných školách, univerzitách. Výsledok by mal byť hmatateľný, to znamená konkrétne kontakty ľudí,“ dodal.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM