Rastislav Búgel Krimi

Rušno na súde: V súdnej miestnosti napadli príslušníka Zboru väzenskej a justičnej stráže

V priestoroch Okresného súdu Nitra dnes odsúdený napadol príslušníka Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

Ilustračný obrázok k článku Rušno na súde: V súdnej miestnosti napadli príslušníka Zboru väzenskej a justičnej stráže
Zdroj: TASR

„Dnes došlo v priestoroch pojednávacej miestnosti Okresného súdu Nitra k fyzickému napadnutiu príslušníka zboru odsúdeným. Vďaka následnému rýchlemu zásahu a použitiu donucovacích prostriedkov sa podarilo zabrániť prípadnému ďalšiemu protiprávnemu konaniu. Okolnosti tejto udalosti vyšetrujú príslušníci Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Nitre. Vzhľadom na uvedené nie je zbor oprávnený poskytovať k udalosti bližšie informácie. Aj uvedená udalosť je dôkazom fyzicky a psychicky náročnej práce príslušníka Zboru väzenskej a justičnej stráže,“ uviedol dnes Adrián Baláž, riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa.

Podľa neoficiálnych informácií malo isť o osobu, ktorá je odsúdená na doživotný trest odňatia slobody. Dnes čelila však civilnému pojednávaniu.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková incident potvrdila. Podľa jej slov bolo začaté trestné stíhanie za útok na verejného činiteľa. Prípad je v štádiu vyšetrovania, ďalšie informácie polícia zatiaľ neposkytuje, skonštatovala.

Podľa neoficiálnych informácií bol útočníkom 43-ročný Peter Laduna, trojnásobný vrah, ktorému Najvyšší súd SR v novembri 2007 potvrdil doživotné väzenie. Laduna mal po príchode do pojednávacej miestnosti udrieť päsťou do tváre a zraniť mladého príslušníka Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Laduna v roku 2001 zastrelil pri prepadnutí zlatníctiev predavača v Novom Meste nad Váhom a predavačku Šuranoch. Na svedomí má aj vraždu svojej 17-ročnej priateľky, ktorú podľa súdu zastrelil v lese a zakopal ju do jamy. Muža usvedčili z vrážd dvaja komplici, ktorí mu pomáhali pri lúpežiach v klenotníctvach. Na doživotie ho v januári 2007 odsúdil Krajský súd v Nitre. Najvyšší súd jeho odvolenie proti rozsudku zamietol. Pri rozhodovaní o treste mal k dispozícii aj znalecké psychologické posudky, podľa ktorých je malá pravdepodobnosť, že by sa odsúdený vedel normálne začleniť do spoločnosti. Laduna bol už v minulosti odsúdený za sériu lúpeží.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM