Lucia Lauková Správy Samospráva

Rozpočet Nitrianskeho kraja na rok 2018 bude vyšší o 40 miliónov: Kam pôjdu?

Budúcoročný rozpočet Nitrianskeho samosprávneho kraja bude vyšší o 40 miliónov eur. Najvyššie výdavky kraja budú smerovať do vzdelávania.

Ilustračný obrázok k článku Rozpočet Nitrianskeho kraja na rok 2018 bude vyšší o 40 miliónov: Kam pôjdu?
Foto: Rastislav Búgel

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) bude v roku 2018 hospodáriť so sumou viac ako 224 miliónov eur. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu tak pôjde o výrazne expanzívny rozpočet, ktorý je v porovnaní s tým tohtoročným o niekoľko desiatok miliónov eur vyšší.

Vyšší rozpočet

V tomto roku hospodári kraj s príjmami na úrovni 182 miliónov eur. „To znamená, že ten budúcoročný rozpočet je vyšší o viac ako 40 miliónov eur. To sú peniaze, ktoré môže kraj využiť na svoje rozvojové zámery a tých je dosť. Samozrejme, treba pripomenúť, že to navýšenie príjmov kraja spočíva predovšetkým v tom, že sa veľmi dobre darí aj ekonomike Slovenska, to treba jednoznačne podčiarknuť,“ skonštatoval Belica.

Ako pripomenul, najväčšiu časť rozpočtu NSK tvoria bežné príjmy v celkovej hodnote vyše 181 miliónov eur. Z tejto sumy tvoria takmer 110 miliónov eur peniaze z daní z príjmov fyzických osôb.

Rozdelenie financií

Najvyššie výdavky kraja budú už tradične smerovať do vzdelávania, kam pôjde z rozpočtu viac ako 80 miliónov eur. Takmer 44 miliónov eur minie NSK na sociálne služby a treťou najvyššou výdavkovou položkou sú náklady na údržbu a rekonštrukciu ciest druhej a tretej triedy. Na tento účel plánuje kraj minúť v roku 2018 vyše 40 miliónov eur. Ďalších 20 miliónov eur bude smerovať do programu doprava.

„Cesty a dopravná infraštruktúra, to sú dva piliere, ktoré zabezpečujú rozvoj kraja. Za rovnako dôležité však pokladáme aj školy, v ktorých sa chceme zamerať na skvalitnenie vzdelávania, ale aj na zatepľovanie a rekonštrukciu školských objektov,“ dodal Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM