Rastislav Búgel Samospráva

Rozpočet mesta na rok 2014: Bude vyrovnaný a úsporný!

Mesto Nitra bude na budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom, v ktorom príjmy aj výdavky budú vo výške 42 704 410 eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu, ktorý ešte pred schvaľovaním v mestskom zastupiteľstve zverejnila radnica.

Ilustračný obrázok k článku Rozpočet mesta na rok 2014: Bude vyrovnaný a úsporný!
Foto: Rastislav Búgel

Bežný rozpočet mesta bol zostavený s prebytkom 4 506 530 eur. Kapitálový rozpočet je však rozpočtovaný so schodkom vo výške 1 185 940 eur a finančné operácie so saldom 3 320 590 eur.

Možný úver

„V kapitálovom rozpočte sa neuvažuje so žiadnym príjmom, pričom rezervou je predpokladaný príjem z predaja kapitálových aktív. V oblasti príjmových finančných operácií sa uvažuje iba s minimálnym zostatkom prostriedkov z predchádzajúcich rokov. V prípade nutnosti je možnosťou i prijatie úveru za predpokladu, že sa dodrží zákonná rozpočtová zodpovednosť,“ uvádza vo svojom stanovisku k návrhu rozpočtu hlavný kontrolór mesta František Halmo.

Najviac z daní

Podľa jeho slov tvoria najväčšiu a najvýznamnejšiu zložku rozpočtu daňové príjmy. Z nich má rozhodujúci podiel na výnosoch daň z príjmov fyzických osôb. „Tento príjem je naplánovaný v roku 2014 s nárastom oproti rozpočtu roku 2013. V absolútnom vyjadrení to predstavuje čiastku 300 000 eur. Podobný nárast je plánovaný aj u dani z nehnuteľností a u daní za tovary a služby,“ konštatuje Halmo. Ako pripomína, v rozpočte sa počíta tiež s poklesom príjmov z vlastníctva, ale aj pri ďalších, menej dôležitých príjmových položkách. Zároveň uviedol, že predložený návrh rozpočtu v zásade nemení zadlženosť mesta a nemá zásadnejší vplyv ani na zvýšenie daňového zaťaženia obyvateľstva.

Pozitívne mzdové výdavky

„Možno konštatovať, že vývoj rozpočtových príjmov negatívne ovplyvnil celkovú výšku rozpočtovaných bežných výdavkov. Vzhľadom na prijaté úsporné opatrenia prevažná väčšina výdavkových položiek zostáva na úrovni predchádzajúceho roku. Najväčší prepad zaznamenávame u rutinnej a štandardnej údržby, u výdavkov na služby a tovary. Okrem toho výraznejší pokles možno očakávať aj v oblasti kapitálových výdavkov. Naopak, pozitívne možno hodnotiť plánovaný rast mzdových výdavkov,“ konštatuje hlavný kontrolór. Podľa jeho slov je predpoklad, že nastaveným rozpočtom budú zabezpečené všetky základné funkcie samosprávy.

Mestský rozpočet bude schvaľovať nitrianske zastupiteľstvo 12. decembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM