Rastislav Búgel Šport

Rozhovor s nitrianskym parkouristom Martinom Šimorom: Začínalo sa na pieskoviskách, dnes sa točia klipy

Martin Šimora sa parkouru pod Zoborom venuje už deväť rokov. Porozprávali sme sa s ním o začiatkoch, zraneniach a dnešnej podobe freerunningovej a parkour scény na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s nitrianskym parkouristom Martinom Šimorom: Začínalo sa na pieskoviskách, dnes sa točia klipy
Zdroj: Dnes24.sk

Ako dlho sa tomuto športu venujete? Ako ste sa k nemu dostali?

  • O parkoure a freerunningu som sa dozvedel v roku 2005. V tomto období sa do popredia dostal internet, ktorý veľa vecí uľahčil. Pri surfovaní na internete som narazil na jedno video, ktoré na mňa urobilo veľký dojem. Išlo o freerunnerov z Anglicka, ktorí praktizovali freerunning v typickom mestskom prostredí Londýna. Tento šport ma na toľko zaujal, že som sa rozhodol ho naučiť, nech to stojí, čo to stojí.

Aké boli vlastne vaše začiatky na Slovensku?

  • V tom čase na Slovensku neexistovala žiadna špecializovaná akadémia, kde by mi mal kto poradiť, alebo viesť tou správnou cestou. Učil som sa metódou pokusu a omylu, využíval som pieskoviská a všetko, čo sa dalo. Rôzne po Slovensku sa začali podobne ako ja tvoriť partie nadšencov tejto disciplíny. Internet nám dával možnosť komunikovať a neskôr sa začali organizovať stretnutia, kde sa táto vznikajúca komunita ľudí stretávala a vymieňala informácie. Od tej doby prešlo niekoľko rokov a ja môžem s hrdosťou vyhlásiť, že som doteraz veľký nadšenec tejto disciplíny a aktívne sa jej venujem už deväť rokov.

Aké sú vaše najväčšie úspechy, ktoré si najviac ceníte?

  • Najväčším úspechom v tomto športe bolo správne smerovanie môjho života. Tento šport mi dal veľmi veľa dobrých priateľov a životných skúseností. Jeden z našich úspechov bolo založenie skupiny TEAM SX akrobaticko – kaskadérska skupina , ktorá sa špecializuje na atraktívne formy pohybu ako sú: parkour, freerun, tricking, hand to hand, breakdance a iné akrobatické zručnosti. V roku 2006 to bola nutnosť, ktorá napĺňala požiadavky komerčných záujemcov (klientov), ktorí od nás chceli rôzne performance (vystúpenia, eventy, video klipy, iné). Máme za sebou obrovské množstvo komerčných akcií a mnohé známe mediálne výstupy.

Pomohli tieto mediálne výstupy propagácii parkouru a freerunningu?

  • Práve tieto mediálne projekty sa podpísali pod tým, že parkour & freerunning je momentálne pomerne dosť známy a atraktívny šport. Naposledy ste mohli vidieť v televízii napríklad projekt CASTLE RUN, kde chalani z Freerun Slovakia prezentovali slovenské hrady a zámky v netradičnom spojení práve s týmto atraktívnym športom.

Ako vnímajú ľudia na Slovensku freerunnerov?

  • Ako som písal parkour & freerunning sa dostal vďaka mediálnemu tlaku do popredia a dnes už nie je pre ľudí až taký neznámy. Na Slovensku vznikli akadémie parkour a freerunning, kde sa ľudom, ktorí majú záujem o tento šport venujú kvalifikovaní tréneri. Taktiež vznikol priestor pre iné využitie tohto športu, rôzne reklamy, televízie, spolupráca na filmoch, čo niektorí z tejto komunity striktne odmietajú, ale to je bohužiaľ prirodzený vývoj z každej pred tým undeground športových disciplín :)

K dispozícii ste nám dali niekoľko pútavých fotografií. Ako prebiehalo samotné fotenie?

  • Či už pracujeme na novom videu, alebo si ideme zatrénovať náš deň prebieha úplne prirodzene. Každý máme svoje povinnosti a keď si nájdeme čas, tak sa stretneme, rozcvičíme a trénujeme. Konkrétne pri tomto fotografovaní s fotografom Marekom Muchom sme sa stretli v jednom z podnikov, kde sme si dali kávu a diskutovali o možných spotoch (miestach), kde budeme fotografovať. V Nitre máme obľúbené miesto a tým je práve Divadlo Andreja Bagara, kde často trénujeme. Vtipných príhod sa udeje veľa, či už ide o natáčanie, tréning alebo fotografovanie. Dosť často súvisí práve s ľuďmi, ktorí práve prechádzajú okolo, alebo nám vbehnú práve do cesty :) To sa stalo napríklad práve v tento deň na pešej zóne, našťastie sa nič nestalo, len sme sa na tom zasmiali :)

Plánujete nejakú akciu v dohľadnej dobe. Na čo sa môžeme tešiť?

  • Momentálne pravidelne organizujeme akciu New Castle jam, ktorý sa koná v gymnastickej telocvični v Nových Zámkoch. Tam mávame pravidelne vysokú návštevnosť, dokonca aj z veľmi vzdialených miest a sú tu výborné podmienky pre bezpečné a dlho trvajúce tréningy, možnosti zlepšovať sa, možnosti využívať rôzne gymnastické náradie, postaviť si prekážkové dráhy, nacvičiť si náročné zoskoky, saltá, spoznať skvelých ľudí a využiť rady skúsených a ústretových trénerov, ktorí tu pôsobia. Dňa 03.01.2015 sa uskutoční táto akcia po novom roku.

Rok 2014sa nám pomaly končí. Aké sú vaše plány v tom nasledujúcom?

  • Predovšetkým dokončenie magisterského štúdia na vysokej škole UKF v Nitre. A samozrejme zlepšovať sa v tom čo robím, čo sa týka športu a pomôcť aj nováčikom, ktorí majú záujem sa tento šport naučiť.

Ako často a kde vlastne trénujete?

  • V rámci Nitry máme stabilne tréningy na Univerzite Konštantína Filozofa, kde máme priestor trénovať a venovať sa týmto krásnym športom trikrát do týždňa. Najnovšie pribudla nová akadémia v Nitre a to na Nábreží mládeže.

Akrobatické prvky vyzerajú zaujímavo. Namieste je tak otázka, kto môže robiť tento šport?

  • Prakticky ktokoľvek, parkourom sa dá nazvať aj lov alebo útek pred predátorom, takže kedysi ho robil asi každý človek. Ak dokážeš behať a skákať, môžeš robiť aj parkour. Akrobatické prvky už ale záležia od tréningu, ktorým si zoceľuješ telo a myseľ. Pri parkoure, aj pri freerune sa dá povedať, že čím silnejší, rýchlejší, koncentrovanejší, ohybnejší si, čím máš lepšiu rovnováhu a podobne, tým môžeš rýchlejšie bežať, podať kvalitnejší výkon a naučiť sa viac prvkov, dlhšie a náročnejšie skoky alebo aj bezpečne skúšať niečo nové.

Náročné cviky, vysoké rýchlosti…to všetko si so sebou nesie značnú dávku rizika. Stretávate sa so zraneniami?

  • A ako v iných športových disciplínach i tu existuje isté nebezpečenstvo zranenia. Najmä v prípade horlivých nadšencov, respektíve tých, ktorí nemajú dostatok fyzickej sily a dostatok skúseností. Freerunning kladie vysokú náročnosť na fyzickú prípravu atléta a preto, ak chceme začať, netreba ju podceňovať. Freerunning sám o sebe nie je nebezpečná aktivita, aj keď ho tak často ľudia označujú. Nebezpečný ho robia len tí, ktorí nemajú zdravý úsudok pri tréningu nových pohybov. Často sa stáva, že nedostatočná príprava na daný pohyb zapríčiní zranenie. V mojom prípade to boli menšie podvrtnutia členkov, ale inak nič vážne. Vždy som sa snažil daný pohyb zvládnuť najskôr na niečom bezpečnom, v tých časoch (rok 2005) bola v kurze kopa slamy, alebo pieskoviská :)

Foto: Marek Mucha

Martin Šimora - Parkour & Freerunning 2014
2
Galéria
Martin Šimora - Parkour & Freerunning 2014
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM