Monika Földešiová Futbal

Rozhodca si priznal chybu, s pískaním končí

Na ihrisku predčasne ukončený zápas 9.kola II.B triedy mal nečakanú dohru. Hlavný rozhodca Michal Ivan v 76.minúte duel predčasne ukončil pre inzultáciu rozhodcu.

V správe o mimoriadnej udalosti uvádza, že dôvodom ukončenia stretnutia bola inzultácia rozhodcu, konkrétne opľutím. To však nie je podľa pravidiel futbalu dôvod na ukončenie stretnutia. Disciplinárna komisia ObFZ Nitra vyhodnotila ukončenie stretnutia ako nesprávne a zápas Pohranice – Dyčka odporúča opakovať (predčasne ukončené za stavu 1:2). Rozhodca Ivan nám poslal list, v ktorom si chybu priznáva, Dyčke sa ospravedlňuje a sám vyvodzuje dôsledky – s pískaním končí!

K správe vám ponúkame originálny list TJ Drušstevníku Dyčka //„V prvom rade sa chcem verejne ospravedlniť klubu TJ Družstevník Dyčka, ktorý na ihrisku viedol 1:2. Pohranice sa správali v porovnaní s hosťami veľmi nešportovo. Samotnému opľutiu Vladimírom Žabkom bezprostredne predchádzalo prudké a úmyselné kopnutie lopty do mňa hráčom domácich Michalom Matyóm. Už-už som zvažoval ukončenie zápasu. Opľutím však pretiekol môj pohár trpezlivosti a stretnutie som predčasne ukončil v presvedčení, že mám na to hneď dva dôvody: opľutie a kopnutie lopty do rozhodcu. Odchod do šatní nemal veľa spoločného s civilizovanou spoločnosťou. V obave o vlastné zdravie som sa s domácimi dohodol, že nenapíšem všetko, čo sa v Pohraniciach stalo. Na oplátku sa mali postarať o hladký odchod rozhodcov z ich ihriska. Túto dohodu priznávam a nie som na ňu hrdý. Za 4 roky sa mi inzultácia prihodila poprvýkrát, nemám zautomatizované, čo robiť. Do hlásenia o mimoriadnej udalosti (tlačivo, ktoré pri podobných situáciách vyplňuje rozhodca a podpisujú obe strany) som uviedol ako dôvod ukončenia stretnutia iba opľutie rozhodcu. V tej extrémne vyhrotenej situácii som si neuvedomil, že opľutie rozhodcu nie je podľa pravidiel futbalu dôvodom na ukončenie stretnutia. Keď som to cestou zo zápasu zistil, neurobil som to, čo by možno urobil niekto iný – dopísať aj kopnutie lopty do rozhodcu na tlačivo, ktoré už bolo podpísané oboma stranami a vyhnúť sa tak vlastnej chybe. K omylu som sa postavil chlapsky, hlásenie som poslal na zväz nezmenené, no priložil som aj vyjadrenie, kde na 2 stranách podrobne popisujem celú situáciu aj s kopnutím, aj opľutím. Som presvedčený, že šlo o chybu formálnu a že stretnutie ako také, ani tím Pohraníc som nijako nepoškodil, pretože dôvod na ukončenie stretnutia bol. Inzultácia kopnutím lopty aj opľutie sa odohrali v tom istom prerušení hry. Veril som, že zväz prípad riadne vyšetrí. Celú vec však disciplinárna komisia posudzovala iba podľa tlačiva o mimoriadnej udalosti. Napriek tomu, že mala informácie aj o ďalších neprístojnostiach Pohraníc. Tie vôbec nepreverovala (ani u asistenta rozhodcu, ani u hostí, ani u domácich) a netrestá. Ja si trest zaslúžim. Urobil som chybu, ktorú mohla aspoň čiastočne napraviť disciplinárna komisia zväzu. Neurobila to a podľa mojich informácií ani neplánuje. Teraz je okrem mňa poškodený najmä tím Dyčky. Pohranice nielenže ostanú nepotrestané (a môžu sa smiať nielen mne do tváre), ale im bude umožnené zápas zopakovať a uhrať lepší výsledok. To ma mrzí najviac. Preto myslím, že je na mieste vyvodiť zodpovednosť aj sám voči sebe – s pískaním v ObFZ Nitra nateraz končím.“ //

Ing. Michal Ivan
rozhodca

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM