Lucia Lauková Kultúra

Romantika ako vyšitá: Nočné pozorovanie oblohy z nitrianskej hvezdárne

Milovníci romantiky a vesmírneho divadla sa môžu tešiť. Nitrianska hvezdáreň otvorí čoskoro brány vo večerných hodinách.

Ilustračný obrázok k článku Romantika ako vyšitá: Nočné pozorovanie oblohy z nitrianskej hvezdárne
Zdroj: TASR

Nitrianska hvezdáreň ponúka aj večerné pozorovania oblohy. Jedno z nich čaká nadšených pozorovateľov už v utorok 4. júla. Okrem klasických pohľadov sa vždy môžeme tešiť na pozorovania konkrétnych objektov.

Pozorovať ďalekohľadom budeme môcť mesiac, Jupiter a jeho mesiace, Saturn a jeho mesiace. Program začína o 21.30 h prednáškou s názvom Mytologický pôvod názvov súhvezdí s lektorom Jurajom Miššíkom.

Ako informuje nitrianska hvezdáreň na webe Krajského osvetového strediska, v júli si za priaznivých podmienok pozrieme aj hviezdu zo súhvezdia Lýry – Eta Lyrae, ktorú voľným okom vidíme ako slabšiu jednu hviezdu. „Po namierení na ňu ďalekohľadom zistíme, že ju v skutočnosti tvoria až 4 hviezdy, ktoré sú od nás vzdialené asi 160 svetelných rokov,“ informuje hvezdáreň.

„Ponúkame aj jednu dvojhviezdu zo súhvezdia Labute – Beta Cygni s názvom Albireo, ktorú tiež voľným okom vidíme ako jednu hviezdu, ale ďalekohľad nám ju rozloží na dve a to každú inej farby. A na aké?… príďte sa pozrieť. Albireo je od nás vzdialené asi 385 svetelných rokov,“ uvádza sa na webe. Odskúšať si budete môcť aj ostrosť vlastného zraku, a to pozorovaním dvojhviezdy z Veľkého voza Mizar – Alkor.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM