Peter Klimant Správy

Rodiny kresťanských utečencov v Nitre: Biskupstvo hľadá riešenie, ako zaradiť ich deti do škôl

Rodiny kresťanských utečencov z Iraku sa z azylového pobytového tábora v Humennom presunuli do svojich nových domovov v Nitre a okolí mesta. Momentálne sú ubytovaní v priestoroch, ktoré im poskytlo Biskupstvo Nitra. To sa v súčasnosti usiluje vyriešiť problém, čo so školopovinnými deťmi.

Ilustračný obrázok k článku Rodiny kresťanských utečencov v Nitre: Biskupstvo hľadá riešenie, ako zaradiť ich deti do škôl
Zdroj: TASR

„Od apríla by deti mali začať navštevovať školské zariadenia. Navštevovať môžu základné školy v našej zriaďovateľskej pôsobnosti, ale samozrejme aj školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta či obcí,“ informoval hovorca Biskupstva Nitra Miroslav Lyko. Zatiaľ nevyriešeným problémom zostáva, ako postupovať pri zaraďovaní detí do tried a samotnej výučbe. Lyko skonštatoval, že Biskupstvo čaká na inštrukcie z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Ministerstvo školstva potvrdilo, že už bolo v rámci realizácie projektu týkajúceho sa presídlenia a integrácie Iračanov v Nitrianskom regióne oslovené. „Je plánované stretnutie zástupcov ministerstva s manažérom projektu, ktorý má na starosti koordináciu začlenenia detí do školského systému. Ku konkrétnym otázkam sa budeme vedieť vyjadriť až po uskutočnení týchto stretnutí,“ informoval komunikačný odbor MŠVVaŠ SR.

Riaditeľ jednej zo základných škôl v Nitre sa obáva, že rezortné ministerstvo, Biskupstvo Nitra a koordinátor projektu presídlenia kresťanských utečencov na Slovensko, OZ Pokoj a Dobro, nestihnú vyriešiť problém do termínu, kedy by mali deti nastúpiť do škôl, teda do apríla. „Neviem si predstaviť, ako to budeme riešiť. Podľa akého kľúča zaradíme deti do tried, či podľa veku, alebo podľa úrovne ich vedomostí. Kto podľa čoho posúdi, aká je táto úroveň? Budeme ich testovať, ak áno, z akých predmetov?“ pýta sa. Obáva sa, či sa deti dokážu v rozbehnutom školskom roku zaradiť do vyučovacieho procesu a či vôbec budú rozumieť slovenskému jazyku. „Nikto nám zatiaľ nevie na tieto otázky odpovedať, všetci čakajú, čo vymyslí ministerstvo.“

Do Nitry a okolia sa prisťahovalo 25 rodín asýrskych kresťanov, ktorí hovoria aramejsky. Z celkovo 149 imigrantov tvoria deti do 15 rokov približne tretinu. Občianske združenie Pokoj a dobro zabezpečuje výučbu slovenského jazyka pre dospelých, rodinám poskytuje prostredníctvom svojich odborných pracovníkov sociálne a právne poradenstvo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM