Monika Földešiová Rôzne

Rieka Nitra: včera a dnes

Za to, že rieka pretekajúca mestom pod Zoborom patrí k najznečistenejším v Európe, sa hanbí pravdepodobne každý Nitran. Prečo je to tak a aká bola jej kvalita z čias mladosti našich rodičov a starých rodičov?

Chytanie rýb vlastnými rukami i kúpanie sa v čistom toku – takto opisoval svoje aktivity počas detstva stráveného pri nitrianskej rieke pán Štefan. Tiež tam zvykol pásť kozy a pozorovať ľudí splavujúcich rieku na kajakoch. Ani v 50. rokoch sa znečisťovaniu vody rieka nevyhla. „Najväčším znečisťovateľom počas mojich mladých čias bola nemocnica, z nej šiel všetok biologický odpad rovno do vody. Vtedy ešte nebola čistička v Krškanoch, ale aj tak sa to nedalo ani zďaleka porovnávať s jej súčasným stavom“, podotkol ďalej pán Štefan.

Nitra dnes patrí k jednej z najšpinavších riek nielen na Slovensku ale i v Európe aj napriek tomu, že neslúži k preprave. V súčasnosti je zaradená do V. triedy znečistenia, čo je spôsobené vysokou koncentráciou baktérií. Rieka prežila aj mnoho ekologických havárií, ktoré ju doviedli tam, kde sa nachádza teraz. Väčšina z nich pochádzala „z dielne“ Nováckych chemických závodov a elektrárne v Zemianskych Kostoľanoch.

V priebehu rokov 1965 – 2002 si rieka vytrpela 6 vážnych havárií. Popolček, ktorý sa dostal do toku Nitry, únik uhľovodíkov, vytekanie odpadových vôd, súvislá vrstva bielej peny, … a mnoho iných kvázi nehôd stálo Nováky veľa pokút vo výške viac ako 6 miliónov Sk. Rieku Nitra to však stálo viac – nespočetné množstvo uhynutých rýb a trvalé znečistenie.

rieka Nitra
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM