Rastislav Búgel Krimi

Rezne nakazené salmonelou skončili aj v škôlkach: Mäso pri Nitru doviezli z Čiech

Do nášho okresu sa dostali kuracie rezne, ktoré by mali byť napadnuté salmonelou. Poľské mäso k nám doviezli z Čiech. Skončiť malo aj v školách a škôlkach.

Ilustračný obrázok k článku Rezne nakazené salmonelou skončili aj v škôlkach: Mäso pri Nitru doviezli z Čiech
Zdroj: TASR

Hrozba vzniku epidémie zo salmonelou napadnutého kuracieho mäsa, ktoré do okresu Nitra doviezla firma Sniežik, je minimálna až nulová. Uviedol to riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Nitra Ján Chladný. Ako zdôraznil, RVPS situáciu sústavne monitoruje a momentálne sa všetko mäso sťahuje späť do skladov distribučnej firmy. „Mäso sa vyviezlo do 26 subjektov. Všetky sme kontaktovali a zabránili tomu, aby sa z neho ďalej vyrábali pokrmy. Zároveň sa kontrolovalo dodržiavanie ďalších bezpečnostných opatrení,“ hovorí Chladný. Podľa jeho slov bolo v piatich prípadoch z napadnutého mäsa pripravené jedlo, výskyt salmonelózy však doteraz nebol zaznamenaný.

„Salmonela bola pri tepelnej úprave zrejme zničená, pretože nemáme žiadne signály o možnom prepuknutí ochorenia. Verím, že v týchto dňoch už je epidemiologické riziko minimálne až nulové,“ skonštatoval Chladný.

Likvidácia mäsa napadnutého salmonelou je podľa riaditeľa RVPS Nitra možná dvoma spôsobmi. Môže sa zničiť v kafilérii, alebo sa vráti tam, odkiaľ na Slovensko prišlo. „Teda do Čiech. Pokiaľ viem, tak veterinárna a potravinová správa v Čechách už na to vydala povolenie,“ povedal Chladný.

Časť mäsa rozviezli

Spoločnosť Sniežik doviezla na Slovensko celkovo 1200 kilogramov kuracích rezňov. Z nich bolo 360 kilogramov rozvezených do 26 reštaurácií a školských jedální. Potom, ako český potravinový dozor zistil v mäse dovezenom z Poľska salmonelu, vydal varovanie pre všetky krajiny Európskej únie. Slovenská RVPS sa začala situáciu zaoberať koncom minulého týždňa, kedy sa napadnuté mäso začalo sťahovať z prevádzok, ktoré ho nakúpili.

Prišlo cez Česko z Poľska

Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ) bol z národného kontaktného bodu pre Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF) v Slovenskej republike zaslaný distribučný zoznam, ktorý poskytla Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Nitra. Tá vykonala kontrolu v spoločnosti Sniežik a zistila, že podozrivé kuracie mäso bolo distribuované do zariadení spoločného stravovania, vrátane škôl a škôlok. Tento výrobok z Poľska má dátum výroby 31.3.2015, DMT 29.3.2016, šarža 30032015, balenie VAC vrecko 2 kg. Dodávateľom z Českej republiky je firma Twardzik CZ, s.r.o., Panská 25/A, Kunovice, príjemca zásielky v SR Sniežik s.r.o., Lahňa 269, Čáb.

Vykonajú sériu kontrol

„ÚVZ dnes požiadal regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR o vykonanie kontrol v zariadeniach spoločného stravovania podľa poskytnutého distribučného zoznamu, so zameraním sa na výskyt predmetného nevyhovujúceho výrobku a overenie jeho stiahnutia z trhu. Zintenzívnený výkon kontrol bude aj v ďalších zariadeniach spoločného stravovania,“ doplnil Ivan Rovný, hlavný hygienik SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM