Rastislav Búgel Hokej

René Školiak pred štvrťfinále: Nitra patrí do finále!

Hokejisti HK Nitra rovnako ako vlani obsadili po dlhodobej časti slovenskej extraligy druhú priečku za víťaznými Košicami. Do štvrťfinálovej série proti siedmemu MHC Mountfield Martin pôjdu v pozícii veľkých favoritov.

Ilustračný obrázok k článku René Školiak pred štvrťfinále: Nitra patrí do finále!
Foto: Rastislav Búgel

Úradujúcu vicemajstri veria, že prvý krok na ceste za vytúženým titulom zvládnu bez väčších problémov.

Na poslednom zápase sa stavať nedá

Nitra nazbierala v základnej časti 110 bodov, čiže o 37 viac ako jej súper, navyše ako jediný tím prekonala hranicu 200 strelených gólov (201). Svojho sobotňajšieho súpera zdolala aj v utorok v zápase posledného 56. kola ZČ (5:2). Ako však uviedol hlavný tréner Antonín Stavjaňa, na tomto výsledku nemôže pred štartom série stavať, keďže už pred ním bolo všetko podstatné o postavení v tabuľke jasné. „Dalo by sa povedať, že to bol taký zbytočný zápas. My sme nevedeli, v akej zostave prídu a tiež sme chceli pošetriť niektorých kľúčových hráčov. Nakoniec z toho bol naozaj taký zápas, ktorý nič neriešil. Ale máme to za sebou a už sa tešíme na sobotu,“ povedal.

Výhoda prostredia

Okrem predchádzajúceho duelu majú za celú sezónu vyrovnanú vzájomnú bilanciu. Nitra sa tešila z troch víťazstiev v piatich dueloch, Martin vyhral dvakrát, pričom skóre bolo 16:14 v prospech vlaňajších vicemajstrov. Nasledujúce stretnutia, už s príchuťou bojov v play off, ich čakajú v sobotu 28. februára a v nedeľu 1. marca v Nitre. „Tým, že začíname doma, je to pre nás výhoda, ale je to aj pozícia favorita, ktorú musíme zvládnuť,“ pokračoval tréner „corgoňov“.

Za najväčšiu silu súpera považuje Stavjaňa vyrovnaný a bohatý káder: „Majú neskutočne široký káder. My ničím takým nedisponujeme. Majú vyrovnané mužstvo, budú sa spoliehať na niektoré stálice ako sú Markovič, či Galamboš.“

Tím si musí veriť

Nitra ide do play off takmer v plnej sile, otáznik visí iba nad útočníkom Lukášom Novákom, ktorý v 52 dueloch nazbieral 48 bodov (19+29) a v základnej časti bol tretí najproduktívnejší Nitran. Lídrami budú tradične útočníci Jozef Stümpel, Roman Tománek, obrancovia Dušan Milo a navrátilec Peter König a v bránke Vlastimil Lakosil. „My sme konsolidovaní, ideme z druhého miesta a musíme si veriť. Sú tam nejaké šrámy, najväčší otáznik visí nad Lukášom Novákom, o ňom sa rozhodne asi v piatok,“ dodal Stavjaňa.

Treba prekonať obranu

Medzi opory tímu patrí aj obranca Branislav Mezei, ktorý vidí hlavnú silu súpera v defenzíve. „Hrajú dobre zo zabezpečenej obrany, hlavne u nich doma. Čo som videl, dosť ťažko sa cez nich presadzovalo. To bude výzva pre našich útočníkov, aby sa cez ich obranu nejako dostali a dali góly. To je ich najsilnejšia stránka. Ale hrajú aj dobre svoj systém, samozrejme majú pár hráčov, ktorí vedia dať góly a celkom dobrú presilovku,“ zhodnotil najväčšie kvality Martinčanov.

Do zostavy sa už zapracovali aj posily König a útočník René Školiak. Skúsený harcovník nazbieral v siedmych zápasoch za Nitru rovnaký počet bodov (2+5). „Myslím si, že patríme medzi horúcich favoritov, aby sme sa dostali do finále. Naším cieľom je jednoznačne prejsť cez štvrťfinále, máme na to nastavený káder. Skončili sme druhí a myslím si, že v Nitre sa nič iné nepripúšťa. Sú tu skvelí fanúšikovia, ktorí si to zaslúžia,“ uviedol Školiak. „Každý zápas začína od 0:0, ale myslím si, že taká kompaktnosť a sila v útoku i obrane je na našej strane. Keď sa na to dobre nachystáme, tak to môžeme bez problémov zvládnuť,“ dodal.

Štvrťfinálová séria odštartuje v sobotu 28. februára na ľade Nitry, do Martina sa presťahuje 4. marca.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM