Lucia Lauková Správy

Rekonštrukcia zmení objekt škôlky: Budova sa stane nízkoenergetickou

Materská škola na Štiavnickej ulici v Nitre má prejsť rozsiahlou rekonštrukciou. Budova škôlky by sa po nejmala stať nízkoenergetickou.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia zmení objekt škôlky: Budova sa stane nízkoenergetickou
Zdroj: TASR

Radnica chce získať financie na modernizáciu MŠ z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Celkové náklady na projekt dosiahnu sumu viac ako 1,3 milióna eur, spolufinancovanie mesta bude v prípade poskytnutia nenávratného finančného príspevku na úrovni viac ako 66 000 eur. Magistrát okrem toho deklaruje ochotu uhradiť aj neoprávnené výdavky, ktoré by sa pri projekte mohli vyskytnúť.

Vysoké energetické úspory

Ako informovala radnica, plánovaná úspora energie na vykurovanie bude vo výške 81,6 percenta pri pavilóne materskej školy a 80 percent pri hospodárskom pavilóne. Tým sa budovy škôlky stanú ultra nízkoenergetické. „Objekt materskej školy dosiahne energetické hodnotenie A1. Projekt tak zníži nielen energetickú náročnosť budovy materskej školy, ale prispeje aj k dosiahnutiu cieľov na zníženie emisií, ku ktorým sa mesto Nitra zaviazalo v rámci Dohovoru primátorov,“ uviedol projektový manažér Peter Velty.

Vodu ohreje solárne zariadenie

Projekt počíta so zlepšením tepelno-technických vlastností stavebných konštrukcií na budove škôlky. Dôjde tiež k modernizácii vykurovacích a klimatizačných systémov, rekonštrukcii systémov prípravy teplej vody i osvetlenia a meniť sa bude aj inštalácia merania a riadenia. Dôjde tiež k zavedeniu účinných systémov centrálneho zásobovania teplom. Okrem kompletného zateplenia plášťa objektu získa škôlka aj vykurovací systém s reguláciou, ohrev pitnej vody so solárnym zariadením, napojenie hospodárskeho pavilónu na centrálne zásobovanie teplom s odovzdávacou stanicou tepla, rozvody studenej a ohriatej pitnej vody, vetranie priestorov s rekuperáciou, svetelnú a zásuvkovú elektroinštaláciu a nové svietidlá.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM