Lucia Lauková Správy

Rekonštrukcia Univerzitného mosta v Nitre: Posúva sa na rok 2018

Oprava Univerzitného mosta v Nitre sa opäť posúva. Čo bude s podjazdom, ktorý žiadali občania?

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia Univerzitného mosta v Nitre: Posúva sa na rok 2018
9
Galéria

Univerzitný most je súčasťou hlavného ťahu cez Nitru. V prevádzke je už viac ako 50 rokov. O jeho zlom technickom stave sa vie už dlho. „Postupne sa rozpadáva a je v zlom stave. Neviem za akých okolností sa dostal z klasifikácie stupňa VI. do IV. stupňa. Dnes už je zasa v V. stupni, čo znamená, že jeho technický stav je zlý. Mimochodom, VII. stupňom sa označuje most, ktorý už spadol,“ povedal ešte vo februári tohto roka mestský poslanec Miloš Dovičovič.

V tom čase sa hovorilo aj o oprave tohto mosta, ktorá by sa mohla začať v roku 2017. "Podľa poslednej informácie by sa mala rekonštrukcia Univerzitného mosta začať v septembri tohto roku,“ uviedol to vo februári primátor Jozef Dvonč.

Oprava je v pláne

Tento rok však k žiadnej rekonštrukcii nedošlo. Slovenská správa ciest, ale tento rok vypísala verejnú súťaž na rekonštrukciu mostov ciest I. triedy v Nitrianskom a Trnavskom kraji. Medzi nimi je aj oprava Univerzitného mosta v Nitre. Kto bude zhotoviteľom kompletnej zákazky (5 mostov) za vyše 12 miliónov eur zatiaľ známe nie je, aj keď ponuky mali byť otvárané v júli tohto roku. Rekonštrukcia nitrianskeho mostu by mala trvať 18 mesiacov.

„Mesto Nitra rokovalo ohľadne rekonštrukcie Univerzitného mosta viackrát aj na Ministerstve dopravy a výstavby SR, aj so Slovenskou správou ciest. V pláne – aj na základe uznesenia z výjazdového rokovania vlády SR v Nitre – je zabezpečenie realizácie generálnej opravy Univerzitného mosta,“ ubezpečuje Andrej Jančovič z MsÚ v Nitre.

Termín rekonštrukcie

Primátor Nitry Jozef Dvonč označil opravu Univerzitného mosta za jeden z problémov, ktoré radnica tlačí pred sebou od roku 2008. Kedy sa dočká rekonštrukcie? „Je predpoklad, že s rekonštrukciou Univerzitného mosta by sa malo začať v roku 2018,“ povedal Andrej Jančovič z MsÚ v Nitre.

Čo bude s podjazdom?

Mestské zastupiteľstvo na svojom októbrovom rokovaní v roku 2016 vyčlenilo sumu 20 000 eur na prípravu projektovej dokumentácie. O vybudovanie podjazdu sa dlhšiu dobu usilovala aj iniciatíva občanov mesta. Jeho výstavbou by sa mali prepojiť cyklistické chodníky na brehu rieky Nitra.

„Čo sa týka podjazdu, viem len toľko, že návrh na vami spomínanú investičnú akciu nebol k dnešnému dňu 11.10.2017) schválený v MZ,“ povedal Andrej Jančovič z MsÚ v Nitre a ako dodal, most na ceste I/64 nie je v správe mesta, ale v správe Slovenskej správy ciest. O stanovisko sme požiadali aj Slovenskú správu ciest. Odpoveď sme do vydania článku nedostali.

Rekonštrukcia Univerzitného mosta v Nitre: Začať by sa mala v roku 2018
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM