Lucia Lauková Šport

Rekonštrukcia futbalového štadióna ČFK: Nad umelým trávnikom visí otáznik

Mesto už nemá dotáciu od futbalového zväzu na rekonštrukciu čermánskeho futbalového štadióna. Otázne je, či bude mať vôbec umelý trávnik, ako sa sa zamýšľalo.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia futbalového štadióna ČFK: Nad umelým trávnikom visí otáznik
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Futbalový štadión ČFK bol zapojený do projektu rekonštrukcie futbalových ihrísk s umelou trávou, kde mohol získať dotáciu na rekonštrukciu a osadenie umelej trávy vo výške 100-tisíc eur. V rámci dofinancovania bolo vyčlenených ďalších 250-tisíc eur. Verejné obstarávanie však bolo zrušené a tak rekonštrukcia štadióna ČFK viazne.

Bez dotácie

Mesto hľadá alternatívy ako zrealizovať rekonštrukciu s finančnými prostriedkami, ktoré má. „Slovenský futbalový zväz stanovil podmienky na kvalitatívne prevedenie tohto umelého trávnika, ktoré nebolo možné splniť v procese verejného obstarávania a z tohto dôvodu ho Úrad pre verejné obstarávanie zrušil. Túto vec sme namietali od samotného začiatku,“ uviedol prednosta MsÚ v Nitre, Igor Kršiak, ktorý zároveň dodal, že zrušením súťaže došlo k odňatiu dotácie zo strany SFZ.

Peniaze na živý trávnik sú

Mesto teda už nedisponuje dotáciou na rekonštrukciu, radnica sa prikláňa k návrhu osadiť predpestovaný živý trávnik, na ktorý má peniaze a mohol by byť hotový do konca roka 2018. Rozhodnúť, či bude mať štadión ČFK umelý alebo živý trávnik, budú musieť poslanci na decembrovom zastupiteľstve. „My sme predložili názor, ísť cestou nehľadania ďalších financií, ísť do živej trávy, čo niektorí tréneri alebo hráči odporučili ako výhodnejšie, aj z hľadiska zdravotných dopadov, takže sme takýto návrh chceli presadiť,“ povedal Igor Kršiak, prednosta MsÚ v Nitre.

Viacerí poslanci boli proti

Nie všetkým poslancom sa takýto návrh pozdával. „Ja s tým nesúhlasím, s tým živým trávnikom. Súhlasím s investíciou, ale s živým trávnikom nie. Podľa mňa, ja mám dosť skúseností, to je hlúposť,“ povedal mestský poslanec Ľubomír Moravčík, ktorý si myslí, že to nevyrieši problému toho klubu, ktorý má 200 detí. „Veď tá umelá tráva sa využíva 365 dní v roku, živá sa toľko nevyužíva,“ uviedol mestský poslanec Ľubomír Moravčík.

Ľútosť nad celou situáciou vyjadril prezident ČFK Jozef Slíž, ktorý tvrdí, že „všetkému na vine je futbalový zväz. Bol by som zlý prezident futbalového klubu, keby som nesúhlasil s umelou trávou, je to dobrá vec,“ povedal v diskusii prezident ČFK, Jozef Slíž.

Celkové náklady na rekonštrukciu

Podľa slov prednostu, Igora Kršiaka je spracovaný kompletný projekt k čermánskemu futbalovému štadiónu na úrovni 811-tisíc eur. „Len samotná umelá tráva prestavuje položku niekde na úrovni 250-tisíc eur, plus ďalšie práce, ako osvetlenie či zavlažovanie. Preto vzišiel ako prijateľnejší variant rekonštrukcia s pokládkou predpestovanej trávy, to znamená nie umelej ale živej, kde realizačné náklady sú na úrovni 250 až 260-tisíc eur,“ doplnil prednosta MsÚ v Nitre, Igor Kršiak.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM