Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripravte si dáždniky, spieva o tom aj obchodník s dažďom

Ak je človek ospanlivý, bárs je aj vyspatý a cíti únavu, signalizuje to, že v ten deň príde tichý dážď, ktorý nepotrvá dlho. Táto dnešná pranostika vystihuje počasie. Dážď však má byť silný a búrky intenzívne!

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripravte si dáždniky, spieva o tom aj obchodník s dažďom
Zdroj: TASR

Západ: Oblačno, na mnohých miestami prehánky aj búrky, aj intenzívne. Naďalej dusno. Najvyššia denná teplota 26 až 28 °C.

Stred: Oblačno a postupne na mnohých miestami prehánky a búrky, aj intenzívne. Naďalej dusno. Najvyššia denná teplota 25 až 29 °C. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 15 °C. Slabý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.

Východ: Polooblačno až oblačno a postupne na mnohých miestami prehánky a búrky, aj intenzívne. Naďalej dusno. Najvyššia denná teplota 27 až 30, na Spiši okolo 25 °C. Slabý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.

ZAUJME VÁS: "Budeme sa potiť, alebo sa máme báť búrok? Čo nás čaká v druhej polovici leta ":http://www.dnes24.sk/…-leta-245309

Meniny má Krištof

Mužské meno Krištof má grécky pôvod a v preklade znamená „nositeľ Krista“. Krištofovia patria medzi ľudí, ktorí sa celý život pokúšajú prísť veciam na koreň. K iným sa správajú priamo, uvoľnene a usilujú sa byť najlepšími v tíme.

Radi by prešli celý svet. Žijú naplno, sú vnímaví a vyžadujú si veľa porozumenia. Sami nie sú však ľahko prístupní. Bývajú pozoruhodne životaschopní, náchylní sú na prechladnutie.

Stalo sa doma

1724 – Narodil sa v Polkowiciach (Poľsko) kamaldulský mních pôsobiaci v Červenom Kláštore, botanik, alchymista, lekárnik, autor najstaršieho herbára na Slovensku a prírodovedec CYPRIÁN, vlastným menom Franz Ignatz Jaisge. Podľa legendy si zostrojil lietajúci stroj, na ktorom chcel odletieť k Bohu. Zomrel v roku 1775.

1976 – Do bratislavského jazera Zlaté piesky sa zrútilo československé dopravné lietadlo Iljušin IL-18. V lietadle zahynulo 70 pasažierov a šesť členov posádky. Jeden cestujúci zomrel na následky zranení po prevoze do nemocnice. Nažive zostali piati ľudia. Išlo o najväčšiu leteckú haváriu v histórii Slovenska a bývalého Československa.

Stalo sa vo svete

1928 – V holandskom Amsterdame otvorili IX. Letné olympijské hry. Prvýkrát sa olympijská fakľa zapálila od ohňa, ktorý priniesla štafeta bežcov z gréckej Olympie. Premiéru na olympijských hrách mal aj predaj amerického nápoja Coca-Cola.

1954 – Narodil sa venezuelský prezident HUGO CHÁVEZ. Zomrel 5.3.2013.

Skladba dňa

V hudobnom kalendári si pripomenieme „meninovú“ českú hudobnú skupinu Kryštof a ich známy hit z roku 2002 Obchodník s deštěm. Spríjemnite si upršaný deň!

Ilustračné foto, TASR

kryštof
1
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM