Rastislav Búgel Samospráva

Radnica zverejnila návrh rozpočtu: S akou sumou bude hospodáriť na budúci rok?

Nitrianska radnica už zverejnila rozpočet na nasledujúce tri roky. Najviac peňazí do mestskej kasy pôjde z daní.

Ilustračný obrázok k článku Radnica zverejnila návrh rozpočtu: S akou sumou bude hospodáriť na budúci rok?
Foto: Rastislav Búgel

Mesto Nitra bude na budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom, v ktorom príjmy i výdavky dosiahnu sumu 47 903 030 eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na roky 2015, 2016 a 2017, ktorý už radnica zverejnila na svojej webovej stránke.

Normatív zatiaľ nepoznajú

Ako sa v ňom uvádza, návrh rozpočtu zahŕňa výdavky na činnosti, ktoré mestu vyplývajú zo zákonov a z uzatvorených zmlúv. Prenesený výkon štátnej správy v oblasti školstva, matriky, stavebného úradu, či Štátneho fondu rozvoja bývania bude naďalej financovaný formou transferov zo štátneho rozpočtu. Otvorená zatiaľ zostáva výška normatívu, ktorý budú dostávať školy na žiaka. „Vzhľadom k tomu, že v súčasnosti nepoznáme normatív na žiaka pri prenesených kompetenciách školstva, vychádzame v návrhu rozpočtu s predpokladom vo výške 8 188 540 eur. Uvedená čiastka je rozdelená v návrhoch rozpočtov jednotlivých základných škôl. V prípade zmeny výšky normatívu bude potrebné v priebehu roka 2015 rozpočtovým opatrením upraviť rozpočty škôl,“ uvádza sa v návrhu.

Najviac utratia na školstvo

Podľa zákona o rozpočtových pravidlách samospráv zostavujú mestá a obce rozpočet na nasledujúce tri roky. Nitra počíta aj výhľadovo s hospodárením s vyrovnanými rozpočtami, ktorých objem by sa však mal postupne zvyšovať. Kým v roku 2015 a 2016 majú byť výdavky a príjmy vo výške takmer 48 miliónov eur, v roku 2017 to už má byť viac ako 49 miliónov eur. Najviac príjmov má podľa návrhu rozpočtu pritekať do mestskej pokladnice z daní z príjmov fyzických osôb. Nitrianska radnica chce z týchto daní získať na budúci rok rovných 20 miliónov eur. V roku 2016 by to malo byť o milión eur viac a v roku 2017 vyše 22 miliónov eur. Okrem grantov a rôznych transferov je dôležitou zložkou rozpočtu aj príjem z dane z nehnuteľností, ktorý má v priebehu rokov 2015 až 2017 rásť zo sumy osem miliónov eur až na úroveň takmer 8,5 milióna eur. K najväčším výdavkom patrí už tradične školstvo. Z mestského rozpočtu naň pôjde na budúci rok suma 19 713 630 eur. V roku 2016 to bude vyše 20,2 milióna eur a v roku 2017 viac ako 22,5 milióna eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM