Samospráva

Radnica zverejnila návrh rozpočtu: Nitra bude hospodáriť s viac ako 60 miliónmi eur

Nitrianska radnica zverejnila návrh mestského rozpočtu na rok 2018. Ako sa v ňom uvádza, Nitra bude na budúci rok hospodáriť s vyrovnanými financiami, kde príjmy aj výdavky budú na úrovni 60 631 505 eur.

Ilustračný obrázok k článku Radnica zverejnila návrh rozpočtu: Nitra bude hospodáriť s viac ako 60 miliónmi eur
Foto: Rastislav Búgel

Návrh rozpočtu budú mestskí poslanci schvaľovať na svojom zasadnutí 14. decembra.

Magistrát počíta s tým, že v rámci bežných príjmov pritečie do rozpočtu vyše 59 miliónov eur. Pri výdavkoch cez 52,3 milióna eur sa dosiahne prebytok bežného rozpočtu v hodnote viac ako sedem miliónov eur. Z tejto sumy sa vykryje takmer šesťmiliónový schodok z finančných operácií a viac ako miliónový schodok v kapitálovom rozpočte.

Najviac financií získa mesto z daní, ktoré predstavujú takmer 66 percent z celkových príjmov v roku 2018. Väčšina zdrojov bude pochádzať z dane z príjmov fyzických osôb, z ktorej by do mestskej pokladne malo pritiecť takmer 27,6 milióna eur. Na dani z nehnuteľností chce magistrát vybrať vyše 8,6 milióna eur a treťou najvyššou položkou sú príjmy z dane za tovary a služby, z ktorej viac ako 90 percent príjmov predstavuje poplatok za komunálny odpad. Radnica predpokladá, že na tejto dani vyberie viac ako 3,5 milióna eur.

Najväčšie výdavky rozpočtu budú už tradične vynaložené na školstvo, ktoré na zabezpečenie chodu materských, základných a neštátnych škôl a školských zariadení spotrebuje takmer 44 percent výdavkov mesta. Na druhom mieste je odbor komunálnych činností a životného prostredia, ktorý sa na výdavkoch mesta podieľa takmer 18 percentami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM