Rastislav Búgel Samospráva

Radnica zmapovala viac ako 2500 drevín: Stromy pred VÚB budú nahradené!

Mesto plánuje postupný výrub stromov. Zmapovaných bolo viac ako 2500 kusov drevín v uliciach Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Radnica zmapovala viac ako 2500 drevín: Stromy pred VÚB budú nahradené!
Zdroj: Dnes24.sk

Radnica dala vypracovať Dokument starostlivosti o dreviny (DSD). Počas prvej fázy prieskumu bolo zmapovaných 2525 kusov drevín v rôznych častiach Nitry. „Z metodiky samotného DSD, ako naznačuje aj jeho názov, vyplývajú výruby predovšetkým na základe zistení nevyhovujúceho zdravotného a kondičného stavu, zníženej prevádzkovej bezpečnosti, alebo zníženej sadovníckej a estetickej hodnoty drevín,“ informuje Andrej Jančovič z MsÚ v Nitre. Obyvatelia sa však nemusia obávať hromadného výrubu stromov. „Musím upozorniť, že aj dreviny, ktoré boli vyhodnotené v tomto dokumente ako málo perspektívne alebo neperspektívne, nemusia byť odstránené ihneď a naraz, ale ich výrub bude uskutočňovaný postupne a v mnohých etapách, s presahom až do niekoľkých najbližších rokov,“ informuje Jančovič.

Niekoľko dôvodov výrubu

Dôvodov k výrubu stromov v meste pod Zoborom je hneď niekoľko. Patrí medzi ne hlavne nevyhovujúci stav drevín, ich nevhodné umiestnenie, ohrozenie stavebných konštrukcií, clonenie denného svetla v bytových priestoroch a obytných miestností, znížená estetická hodnota drevín a umiestnenie drevín v kolízii s plánovaným a schváleným investičným zámerom. „Cieľom dokumentu bolo popri zhodnotení súčasného kondičného stavu drevín vo vybraných lokalitách i odborne posúdiť nutnosť pestovateľských zásahov, a tým napomôcť plánovať harmonogram a finančné prostriedky nutné na ich vykonanie,“ informuje Andrej Jančovič z MsÚ v Nitre.

Aleja pred VÚB bude nahradená

Náhrady sa dočká aj stromoradie pred budovou VÚB na Štefánikovej triede. Vymenených bude 6 kusov katálp bignóniovitých. „Dôvodmi na náhradu sú ich vek a zhoršená kondícia, so všetkým, čo s tým súvisí (znížená odolnosť voči škodcom a chorobám, zníženie estetickej hodnoty). Najvýraznejší následok a zároveň aj príčina progresívneho zhoršovania kondície všetkých predmetných stromov je dlhodobo pozorovaný pravidelný výskyt primárneho hmyzieho škodcu,“ informuje Andrej Jančovič.

Uprednostnia výmenu stromoradia

Ako ďalej informovala nitrianska radnica, stromy proti tomuto škodcovi boli ošetrené v minulom roku. Aj napriek tomuto ošetreniu je škodcu opäť vidno na spodnej strane konárov a listov. V priebehu leta možno pozorovať aj rozvoj sekundárneho ochorenia múčnatky. „Boj proti štítničke, ktorá ako hlavný vinník spôsobuje pravidelné zhoršenie stavu stromov, je náročný a zdĺhavý, preto Mesto Nitra v kontexte druhu, veku a kondície stromov sa rozhodlo uprednostniť koncepčnú výmenu stromoradia,“ informuje Andrej Jančovič z MsÚ v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM