Rastislav Búgel Samospráva

Radnica zakladá mestskú stavebnú firmu: Mala by fungovať už tento rok

Veľkú časť mestských investičných akcií v Nitre by od tohto roku chcela radnica vykonávať prostredníctvom vlastnej stavebnej firmy. Niektorí poslanci však mali výhrady.

Ilustračný obrázok k článku Radnica zakladá mestskú stavebnú firmu: Mala by fungovať už tento rok
Zdroj: Dnes24.sk

Zastupiteľstvo ešte vlani v septembri rozhodlo, že mestská spoločnosť s ručením obmedzeným Nitrianska investičná (NI) rozšíri svoje podnikanie aj o stavebné práce. Na konci minulého roka už bolo na činnosť tejto spoločnosti presunutých 400 000 eur z rozpočtu Mestských služieb. S týmito peniazmi mala NI začať na jar s opravou chodníkov a ďalších komunikácií.

Poslanci kritizovali

Viacerí mestskí poslanci skonštatovali, že s prácami sa doteraz nezačalo. Kritizovali tiež, že začiatok činnosti NI je pomalý, prípadne, že jej vytvorenie bolo celkom zbytočné. „Konštatujeme, že po troch mesiacoch sa práce nezačali. Kde sú vyčlenené prostriedky? Zaujíma ma, kedy sa dočkáme opravy chodníkov a ciest,“ uviedla mestská poslankyňa Marta Rácová. Poslanec Jozef Weber sa obáva, že mestská stavebná spoločnosť vôbec nebude schopná vykonávať činnosť, ktorá sa od nej očakáva. „Nitrianska investičná bude proste jedna chudobná spoločnosť prisatá na mestský rozpočet. Aj keby mala, neviem akého manažéra, nebude schopná konkurovať stavebným firmám v schopnosti vykonávať svoje dielo a urobiť to za náležitú cenu,“ skonštatoval.

Podľa primátora je to výhodné

Nitriansky primátor Jozef Dvonč je naopak presvedčený, že vytvorenie vlastnej stavebnej spoločnosti je pre mesto výhodné, pretože sa vďaka tomu budú dať združiť a koordinovať všetky stavebné kapacity, ktoré magistrát má. „Dnes sú roztrúsené po meste a riešia stavebné činnosti. Jeden robí kus chodníka, druhý robí, neviem čo. Teraz to dáme dohromady. A okrem toho táto spoločnosť ešte bude môcť aj riadiť určitú časť vecí popri investičnom oddelení. Takže som presvedčený, že toto je dobrý krok. Dnes máme stavebnú činnosť na viacerých miestach a nie je to dobré, vedel by som uviesť veľa príkladov,“ skonštatoval Dvonč.

Celkový výkon postupne prejde na túto firmu

Prednosta mestského úradu Igor Kršiak pripomenul, že rozšírenie podnikania NI o stavenú činnosť má svoje opodstatnenie, pretože tak bude môcť pre mesto vykonávať širokú škálu činností. „Mala by prebrať aj časť investičných akcií, ktoré sú schválené v rozpočte mesta Nitry. Sú to aj samotné realizácie, napríklad revitalizácia sídliska Párovce a podobne. Súčasne bude zastrešovať minimálne odborným, stavebným a technickým dohľadom aj ďalšie investičné akcie. To znamená, že celkový výkon investičnej a aj tej realizačnej činnosti by mal postupne prechádzať práve na túto stavebnú firmu,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM