Lucia Lauková Správy

Radnica pracuje na debarierizácii mesta: Pomôže hendikepovaným obyvateľom

Bariéry, ktoré znepríjemňovali život hendikepovaným ľudom v Nitre, sa snažila radnica odstrániť. Opatrenia boli súčasťou Akčného plánu.

Ilustračný obrázok k článku Radnica pracuje na debarierizácii mesta: Pomôže hendikepovaným obyvateľom
Zdroj: Dnes24.sk

Nitrianska radnica vlani zrealizovala viaceré opatrenia, ktoré odstránili bariéry znepríjemňujúce život hendikepovaným obyvateľom a návštevníkom mesta. Ako informoval magistrát, v rámci Akčného plánu Nitra pre všetkých sa urobili debarierizačné opatrenia v piatich oblastiach. Okrem komunikácií sa mesto snažilo zjednodušiť pohyb telesne postihnutých ľudí aj na priechodoch pre chodcov, vo verejnej doprave, v budovách a v oddychových zónach.

Bezbariérové terasy

V spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska v Nitre vznikli na viacerých komunikáciách hmatateľné povrchy signalizujúce prechod medzi chodníkom a cestou. Pre zľahčenie pohybu nevidiacich boli z chodníkov odstránené rôzne prenosné reklamné pútače a nádoby s mobilnou zeleňou. Súčasťou opatrení bolo aj schvaľovanie výlučne takých letných terás, ktoré majú bezbariérový prístup.

Nákup vhodných autobusov

Radnica vlani debarierizovala aj viaceré priechody pre chodcov a nainštalovala na stĺpy svetelnej signalizácie aj zvukové znamenia. V rámci verejnej dopravy došlo k úpravám zastávok a k nákupu vhodných autobusov, konštatuje magistrát. Radnica postupne mapuje aj dostupnosť verejných budov a možnosti ich debarierizácie. V budúcnosti by okrem toho mali v meste pribudnúť tiež ihriská so špeciálnymi prvkami pre deti so zdravotným postihnutím.

Môže vás zaujímať:

Parkovanie pre ZŤP bude naďalej bezplatné: Nárok budú mať aj niektorí onkologickí pacienti

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM