Rastislav Búgel Samospráva

Radnica hľadá problematické priestory: Zapojiť sa môžu aj obyvatelia

Nitrianska radnica pripravuje projekt „Mestské zásahy Nitra“, ktorý má priviesť obyvateľov mesta k spolupráci na ďalšom rozvoji urbanistickej a architektonickej štruktúry Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Radnica hľadá problematické priestory: Zapojiť sa môžu aj obyvatelia
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa slov hlavného architekta Jozefa Hrozenského má projekt poskytnúť víziu, ako by mohlo mesto vyzerať a aké zásahy by umocnili a doplnili jeho charakter. „Ide o aktiváciu „dobrého ducha“ našich občanov, odborníkov, aktivistov a vizionárov. Cieľom je zapojiť obyvateľov mesta do projektu aj v rámci prípravy a priebehu osláv Cyrila a Metoda v tomto roku a zároveň dostať mesto do povedomia slovenskej verejnosti,“ hovorí Hrozenský.

Zapoja obyvateľov mesta

Hlavnou ideou projektu „Mestské zásahy Nitra 2013“ je nájsť v rámci mesta a jeho okolia problematické, alebo nevyužité priestory a miesta, o ktorých si verejnosť myslí, že nefungujú tak ako by mali a je potrebné do nich tvorivo vstúpiť a zasiahnuť. „Aj malé zásahy sa môžu stať veľkými. Vždy ide o veľkosť a opodstatnenosť myšlienky. Či je niekto architekt, umelec, alebo občan aktivista, môže takto ponúknuť svoje konkrétne návrhy a riešenia kompetentným mestským orgánom a odborným útvarom. Zároveň môžu občania poukázať na kroky, ktoré je potrebné urobiť, aby mesto Nitra bolo kvalitným miestom pre život,“ pripomína Hrozenský.

Využijú skúsenosti

Mesto chce pri realizácii svojho zámeru využiť skúsenosti z rovnakých projektov v Bratislave, Brne, Prahe a Košiciach. Podľa Hrozenského je význam projektu v oživení participácii obyvateľov pri zásahoch do území a priestorov mesta a pri úsilí o lepšie využitie jeho potenciálu. „Projekt bude prezentovaný v médiách i na výstavách. Občania budú mať možnosť hlasovať na webe za najlepší projekt, ktorý sa potom odporučí primátorovi mesta, prípadne sa môže niekoľko návrhov v meste realizovať. Súčasťou celého projektu bude slávnostná vernisáž, vydanie publikácie a propagovanie Nitry,“ doplnil Hrozenský.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM