Rastislav Búgel Samospráva

Radnica bojuje s podvodmi: Vo Vrábľoch vyplácajú dávky v poukážkach!

Vo Vrábľoch rodičom neveria, dávky im vyplácajú v poukážkach. Tie sa dajú použiť len na nákup potravín, ošatenia, obuvi, školských pomôcok a základných hygienických potrieb.

Ilustračný obrázok k článku Radnica bojuje s podvodmi: Vo Vrábľoch vyplácajú dávky v poukážkach!
Zdroj: Webnoviny.sk

Radnica vo Vrábľoch zaviedla nový spôsob platenia prídavkov na deti. Namiesto finančnej hotovosti ich vypláca poukážkami na nákup vybraných druhov tovaru. Dôvodom je, že rodičia peniaze zneužívali a kupovali za ne napríklad alkohol a cigarety.

Prehľadávali odpadkové koše

„Časté boli prípady, keď rodičia nepredkladali bloky z nákupov, prípadne nakúpený tovar nezodpovedal tovaru vhodnému pre starostlivosť o dieťa. Dokonca sme sa stretli s tým, že vyberali odpadkové koše pri predajniach a predkladali na úrade pokladničné bloky, ktoré v nich našli odhodené,“ povedala vedúca oddelenia sociálnych vecí na Mestskom úrade vo Vrábľoch Ľubica Černáková.

Len na potrebné veci

Poukážky sa dajú použiť výlučne na nákup tovarov, ktoré sa týkajú základných životných potrieb – potraviny, ošatenie, obuv, základné potreby pre osobnú hygienu a školské pomôcky. Prídavok na dieťa je mesačne 23,10 eura. So zmenu spôsobu vyplácania týchto dávok rodičia podľa Černákovej nesúhlasia.

„Kľúčovým argumentom, na základe ktorého sme sa rozhodli dať zelenú poukážkam Ticket Service, boli minimálne náklady na zavedenie systému, ktorý nám umožňuje vyplácať sociálne dávky iba na účely, na ktoré sú určené, teda výchovu a výživu dieťaťa,“ povedal primátor Vrábeľ Tibor Tóth.

Aj pre darcov krvi

Mesto sa tieto poukážky zároveň rozhodlo využiť aj ako formu odmeny pre dobrovoľných darcov krvi. Doteraz dostávali darcovia kultúrne poukazy na akcie organizované mestom. Väčšina týchto podujatí je však aj tak bezplatná. Okrem kultúrneho poukazu teraz mesto dáva aj poukážky, pri poslednom dobrovoľnom odbere krvi ich rozdalo 73 v celkovej hodnote 242,36 eura. Do podujatia Kvapka krvi sa ročne zapája viac ako 270 darcov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM