Lucia Lauková Rôzne

Radka (26) a Lenka (25) z Nitry s acroyogou začali pred rokom: Pozrite sa aké prvky stvárajú teraz!

Vyspovedali sme dve rodáčky z nášho mesta, ktoré sa spolu venujú acroyoge. Možno budete prekvapení ako rýchlo sa dajú niektoré prvky zvládnuť.

Ilustračný obrázok k článku Radka (26) a Lenka (25) z Nitry s acroyogou začali pred rokom: Pozrite sa aké prvky stvárajú teraz!
Zdroj: Acroyoga Nitra

Rodáčky z Nitry 26-ročná Radka Mareková a o rok mladšia Lenka Kraváriková sa venujú acroyoge. Prezradili nám, ako sa k tomuto športu dostali a taktiež čo je pri acroyoge najdôležitejšie. Ani táto na pohľad nádherná disciplína sa nezaobíde bez pár modrín. Výsledok však určite stojí zato.

Kedy ste začali s acroyogou, ako ste sa k nej dostali?

R: S acroyogou sme začali spolu, približne pred rokom (v máji), videli sme nejaké videá na internete, ktoré nás zaujali natoľko, že sme to chceli skúsiť a našťastie sme sa dozvedeli ,že bude workshop v Nitre. No a po workshope sme už nechceli s tým prestať tak sme cvičili, kde sa nám dalo, hlavne teda vonku.

L: Ja by som povedala, že to bolo takou náhodou (jedine žeby náhody neexistovali :) ). Nemala som predstavu ako by som sa k acroyoge dostala a nikdy mi ani len nenapadlo, že by to bolo niečo čo by som dokázala. No keď baby zorganizovali spomínaný workshop tak som si povedala, že to rozhodne treba vyskúšať.

Aké boli vaše začiatky a akému športu ste sa venovali pred tým?

R: Ja som taký príležitostný športovec, chvíľu ma baví to, chvíľu tamto. Bolo obdobie kedy som chodila stále do posilky, potom som sa venovala capoeire, potom som začala chodiť k Lenke na flyfit a skončila som pri acroyoge. Tomu sa venujem doteraz, popritom občas idem na korčule alebo si zabehať.

L: Moja cesta ku športu začala jógou a skupinovými cvičeniami všetkého druhu, pokračovala behaním a cvičením doma a nakoniec som sa dostala k posilovaniu, flyfitu a acroyoge. Teda, možno to ešte nie je koniec :)

Ako by ste definovali acroyogu, aká je jej filozofia?

L: Acroyoga je takým spojením jógy a akrobacie. Skladá sa z jógových pozícii, ktoré sú poprepájané rôznymi menej či viac akrobatickými prechodmi. Nádherne sa tu spája sila, odvaha a flexibilita, a to je to čo na tom ja najviac milujem. Acroyoga má aj terapeutickú časť, ktorá zahŕňa thai massage a “terapeutické lietanie”, tejto sa mi však zatiaľ nevenujeme.

R: Tu by som chcela povedať, že aby niekto začal s acroyogou vôbec nepotrebuje ovládať jógu ani akrobaciu. Samozrejme sú tieto skills prínosom, nie sú však podmienkou. Myslím, že veľa ľudí sa zlakne aj slova jóga, čo je veľká škoda. Toto cvičenie si vie každý prispôsobiť podľa seba a nemusí si hneď dávať nohy za hlavu alebo robiť iné krkolomné jógové pozície.

Čo je dôležité naučiť sa ako prvé pri acroyoge?

R: Pracovať spoločne, počúvať toho druhého a prekonať obavy.

L: Ja len doplním spevniť telo a veriť si.

Kto častejšie obľubuje tento šport ženy alebo muži?

R: Myslím že aj aj. Tu v Nitre viac ženy, ale keď ideme napríklad do Bratislavy, Trnavy alebo Prievidze tak tam nájdeme kopec chlapov, ktorí radi cvičia acroyogu.

Ako dlho trvá pokým sa jednotlivec naučí nejaký prvok?

R: Závisí to od človeka, ako moc to chce. Myslím že behom 2 hodín sa v pohode dá naučiť nejakých 4–5 základných póz, aj keď je to zo začiatku roztrasené.

L: Presne tak, už pri prvom pokuse človek zistí, že toho dokáže viac ako si myslí. Základné pózy zvládne úplne každý veľmi rýchlo a potom už len treba pracovať na doľadovaní, detailoch a prechodoch z jednej pozície do druhej.

Spomínate si na pády, zranenia alebo modriny spôsobené acroyogou?

R: To patrí k tomu. Keď niečo robíte, vždy sa niečo stane. Zatiaľ sme nemali žiadne vážne zranenia, ale pády, modriny a odreniny sú zo začiatku časté. Časom sa človek naučí správne padať.

L: Ajaj a koľko :) Myslím, že je to hlavne tým, že sme boli zo začiatku samé dve. Po správnosti je acroyoga cvičenie v trojici, teda aspoň začiatky. Ten tretí článok je tam práve na to aby zabránil zraneniam. Nám však tento chýbal a tak sme sa modrinám a “ušľapaninám” nevyhli, teda hlavne Radka :)

Pre akú vekovú kategóriu je určená acroyoga?

R: Nepovedala by som že je to obmedzené. Je to pre každého kto chce a kto sa na to cíti bez ohladu na vek a pohlavie.

Na ktorých miestach v Nitre ste už skúšali nejaké acro prvky?

R: Začínali sme vonku, ale v zime sme potrebovali priestor. Poskytli nám ho chalani z TGNR, takže tam teraz cvičíme. Samozrejme keď sa oteplí, budeme cvičiť vonku. Cvičili sme sme napríklad v parku alebo v brezáku, takže možno nás tam v lete uvidíte (a ak áno tak budeme radi ak sa pridáte! )

L: Chvalabohu je pri acroyoge jediné čo potrebujete partner/ka, takže sa dá cvičiť vlastne kdekoľvek. Hlavne v lete vonku, čo je fajn lebo pády na mäkkú trávu sú predsa len znesiteľnejšie :)

Radka (26) a Lenka (25) z Nitry s acroyogou začali pred rokom: Pozrite sa aké pr
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM