Monika Földešiová Rôzne

R1: Tri úseky už v septembri

Projekt rýchlostnej cesty R1 Nitra - Tekovské Nemce a severný obchvat Banskej Bystrice má od dnešného dňa nový oficiálny názov PR1BINA.

Predstavil ho koncesionár prvého PPP projektu na Slovensku, spoločnosť Granvia a.s. „Meno PR1BINA sme vybrali spomedzi viac ako stovky návrhov. Chceme si uctiť históriu regiónu, ktorým cesta prechádza a zároveň spojiť minulosť s budúcnosťou,“ uviedol riaditeľ firmy Eric Delobel. Súčasne predstavil novú webovú stránku www.pr1bina.sk, ktorá bude pre motoristov spoľahlivým zdrojom informácií o aktuálnej dopravnej situácii na ceste, o počasí či jeho očakávaných zmenách. Na stránke nechýbajú informácie o výstavbe R1, mapy a ďalšie pre motoristov užitočné informácie.
Výstavba rýchlostnej cesty R1 je rozdelená na štyri úseky. Prvé tri úseky medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami by mali byť odovzdané do užívania 28. septembra tohto roka. Posledný štvrtý úsek, severný obchvat Banskej Bystrice, bude otvorený v júli budúceho roka, informoval Delobel. Celková dĺžka rýchlostnej cesty je 52 kilometrov, jej povrch predstavuje 1,1 milióna metrov štvorcových. Po celej trase sa nachádza 78 mostov, vyše 32 kilometrov protihlukových stien, každý z prvých troch úsekov má po dve križovatky. Po celej dĺžke komunikácie sú optické vlákna, na sieť optických káblov sú pripojené rôzne terminály, kamery, snímače. Zhotoviteľ stavby predpokladal, že denne po nej prejde 5 až 7000 automobilov. „V súčasnosti sme tento odhad trochu upravili, predpokladáme, že ich bude viac,“ konštatoval Delobel.
Operačným centrom rýchlostnej cesty R1 bude novovybudované Stredisko správy a údržby rýchlostnej cesty v Selenci bezprostredne za Nitrou. „Ihneď od odovzdania prvých troch úsekov cesty do užívania začíname vykonávať jej prevádzku a údržbu,“ uviedol riaditeľ Granvia Operation a.s. Francois Scrabalat. V areáli strediska budú uskladnené všetky stroje a mechanizmy potrebné pri údržbe. Okrem administratívnych priestorov a krízového centra, dielní, síl na uskladnenie soli a výrobne soľných roztokov sídlia v areáli aj príslušníci diaľničného oddelenia policajného zboru a hasičského a záchranného zboru. V modernom Centre riadenia dopravy sa budú zbierať a vyhodnocovať aktuálne informácie z cesty. Tie sem bude posielať 27 kamier, 12 meteorologických staníc, osem senzorov zabudovaných vo vozovke i odlučovače ropných látok. Na bezplatnej tiesňovej linke 0800333333, ktorá bude funkčná v deň otvorenia úsekov, môžu vodiči v prípade potreby požiadať o pomoc.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM