Monika Földešiová Rôzne

Psíčkari v boji s mestom

Poslanci prijali nariadenie, ktoré obyvatelia odmietajú rešpektovať. Primátorovi plánujú odovzdať petíciu a dať podnet na prokuratúru.

Všeobecne záväzné nariadenie o podmienkach chovu psov (ďalej len VZN), ktoré prijali poslanci mestského zastupiteľstva na poslednom zasadnutí, si už vyžiadalo niekoľko negatívnych ohlasov. Nariadenie určuje plemená psov, ktoré musia mať povinne mäkký – kožený náhubok. Toto sa dotýka aj každého psa, ktorý má v kohútiku viac ako 50 cm. Majitelia psov spísali petíciu a chcú dať aj podnet na prokuratúru. „Nevidíme dôvod, prečo by práve psy nad 50 cm, ako i vymedzené plemená mali nosiť náhubok. Nebezpečný pes pre 1-ročné dieťa môže mať predsa v kohútiku i 20cm, toto kritérium je podľa nás diskriminačné“, uvádza predsedkyňa petičného výboru Ľubica Slováčiková. Petícia sa vzťahuje len na náhubok, nie teda iné náležitosti VZN. „Problém však chceme riešiť komplexne a prísť s návrhmi, ktoré by upravovali podmienky držania psov v Nitre tak, aby sme našli kompromis vyhovujúci čo najväčšiemu počtu obyvateľov, nie len jednej, alebo druhej strane“, pokračuje. Mesto údajne nerieši ani to, že pes môže byť bez vôdzky v podstate všade. Okrem 2 parkov a Kalvárie iné miesta vo VZN vymedzené nie sú. To znamená, že váš pes sa môže voľne pohybovať po centre mesta a pešej zóne, pretože nariadenie to nezakazuje.// „Nemyslíme si, že pes môže byť bez vôdzky všade, mesto by malo využiť svoju právomoc a v zónach s vysokou hustotou, resp. pohybom obyvateľstva voľný pohyb psa zakázať, zároveň však nechať dostatok priestranstiev, kde je umožnený voľný pohyb“, uvádza Slováčiková. „Pes by mal byť priateľom človeka, a takto sa stáva jeho väzňom, a to celkom bezdôvodne“//, dodáva na záver.

Ak by petičný výbor na prokuratúre uspel, majitelia tých psov, ktorí boli na základe tejto VZN donútení si kúpiť náhubok pre psa, tak môžu žiadať o náhradu Mesto Nitra.

Podpíšte aj VY petíciu!!! Kontakt: MUDr.Ľubica Slováčiková, Hodžova 37, 0905 100 718

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM