Rastislav Búgel Samospráva

Prvé zasadnutie zastupiteľstva poznačili roztržky: O čo sa poslanci hádali?

Roztržkami i osobnými invektívami bolo poznačené ustanovujúce rokovanie Mestského zastupiteľstva v Nitre. Kvôli sporom predovšetkým medzi poslaneckým klubom nezávislých a koalíciou strán Smer-SD a KDH prerokovávali poslanci necelú dvadsiatku bodov od rána až do večerných hodín.

Ilustračný obrázok k článku Prvé zasadnutie zastupiteľstva poznačili roztržky: O čo sa poslanci hádali?
Foto: Rastislav Búgel

Okrem slávnostnej časti rokovania, počas ktorej skladal sľub zvolený primátor Jozef Dvonč i mestskí poslanci, boli na programe aj pracovné body. Zastupiteľstvo si malo zvoliť členov mestskej rady, predsedov a členov ôsmich odborných komisií, schváliť vytvorenie výborov mestských častí, odsúhlasiť plat primátora a zvoliť sobášiacich poslancov.

Neschválili nominantov

Klub nezávislých poslancov a strany NOVA žiadal na rokovaní viac členov v mestskej rade a tiež svoje zastúpenie aj v predsedníctve odborných komisií. Argumentovali tým, že sú s deviatimi mandátmi druhým najsilnejším klubom v mestskom parlamente, hneď po Smere so 14 poslancami. V deväťčlennej mestskej rade preto chceli mať troch nominantov namiesto navrhovaných dvoch. „Ak má mať klub KDH s piatimi poslancami dvoch členov rady, aj matematicky to vychádza tak, že by sme mali mať troch členov. Preto sme navrhli rozšíriť tento orgán z deviatich na desať ľudí,“ vysvetlil šéf poslaneckého klubu nezávislých a strany NOVA Štefan Štefek. Koalícia Smer-SD a KDH však tento návrh neodsúhlasila. Jej členovia napokon neschválili ani pôvodných dvoch poslancov, ktorých nezávislí nominovali.

Odsúdili počínanie poslancov

Rovnako dopadli aj nominácie tohto klubu na predsedov odborných komisií. Koaličná devätnástka neschválila do funkcie ani jedného. Poslanci Smeru a KDH napokon neschválili ani nomináciu nezávislých poslancov, ktorí mali byť poverení funkciou sobášiť. Z dvoch navrhnutých členov klubu tak bude môcť sobášiť iba jeden. Podľa nezávislých poslancov tak koalícia porušila nepísané zákony o zastúpení poslancov v jednotlivých orgánoch samosprávy podľa počtu získaných mandátov a na miesto toho zvolila cestu konfrontácie. „To len dokazuje ako fungujú tí tradiční politici. Osobujú si tu právo rozhodovať a diktovať niečo, na čo podľa mňa nemajú absolútne žiadne právo. Tu niekto nezvláda to, že má v rukách moc a nevie sa s tým vnútorne vysporiadať a plne to tu predvádza. Rýchlo zabudli na vôľu občanov. Správajú sa podľa hesla ‚máme vojnovú korisť, môžeme si ju deliť,‘“ myslí si nezávislý poslanec Peter Oremus. Počínanie koaličných poslancov odsúdil aj Štefek. „Môžeme kádrovať a chovať sa tak, že víťaz berie všetko, ale toto smerovanie neveští nič dobré. Je predsa smiešne, ak chce zvolený poslanec vo svojom voľnom čase sobášiť a koaličná väčšina mu ani to nedovolí. Presne v zmysle vety vyhraj voľby a môžeš všetko,“ skonštatoval.

Nesúhlasia, no držia

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu Smeru Renáty Kolenčíkovej treba rešpektovať, ako sa občania vo voľbách demokraticky rozhodli. „Máme trojpätinovú väčšinu, naša koalícia má 19 hlasov a v koalícii sme sa dohodli, že ako sa budeme správať, ako budeme hlasovať a podľa toho sme konali. Je prirodzené, že keď je tu nejaká koalícia a keď sa dohodne na nejakom postupe, a možno keď s tým aj niektorí nesúhlasia, ale aj tak držia tú stanovenú líniu,“ vysvetlila postup koaličných strán Kolenčíková. Konfrontačný tón dnešného ustanovujúceho mestského zastupiteľstva sa nepáčil ani primátorovi Jozefovi Dvončovi. „Trvám na tom a budem si za tým stáť a určite sa o tom budem baviť s poslancami v poslaneckých kluboch. Minimálne sa budeme snažiť o to, aby sme sa pri odborných veciach dokázali dopracovávať k zhode. Možno to bude trvať dlhšie, ale som presvedčený, že by sme mali dosiahnuť takú zhodu, aby kluby nehlasovali a priori proti len pre to, že niečo navrhne opozícia, alebo koalícia. Rozhodovanie poslancov musí byť v prospech občanov a takto by sme rozhodnutia aj mali prijímať,“ skonštatoval Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM