Rastislav Búgel Kultúra

Prvé jarné výstavy na Agrokomplexe sú minulosťou: Lákali hlavne milovníkov rastlín

Vyše 300 vystavovateľov sa predstavilo na 19. medzinárodnej predajnej výstave pre záhradníctvo, záhradkárov, priateľov bonsajov a kvetov Gardenia, ktorá sa konala v Nitre. Tá počas niekoľkých dní lákala návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Prvé jarné výstavy na Agrokomplexe sú minulosťou: Lákali hlavne milovníkov rastlín
Zdroj: Dnes24.sk

Jej súčasťou boli výstavy Domexpo (10. ročník kompletnej stavebnej výstavy), Solaris (3. ročník výstavy zariadení a príslušenstva pre solárnu techniku a fotovoltaiku) a Bonsai Slovakia, ktoré prezentovali estetické, ekologické, funkčné i progresívne riešenia pri kultivácii prírodných živlov, rastlín aj stromov. Tohtoročnou novinkou bolo vzájomné tematické prepojenie prednášok k výstavám Solaris a Domexpo, informoval riaditeľ výstaviska Agrokomplexu Eduard Krcho. Návštevníci Gardenie mali možnosť priamo na výstavisku sa poradiť s odborníkmi na záhradníctvo, pestovanie najrôznejších plodín, rastlín či drevín alebo si tieto vedomosti priamo vyskúšať počas workshopov.

S odborným poradenstvom

Zástupcovia Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre poskytovali počas výstavy odborné informácie z problematiky navrhovania a údržby rodinných záhrad, poradenstvo pri výbere sortimentu okrasných rastlín do rodinnej záhrady i odborné informácie z oblasti pestovania zeleniny, ovocia a viniča v rodinných záhradách. Odborné poradenstvo pri návrhoch okrasných záhrad, výsadbách drevín vrátane kyslomilných druhov, ruží a pri starostlivosti o staršiu záhradu poskytli pracovníci arboréta Borová hora Technickej univerzity vo Zvolene. Problematike pestovania, starostlivosti a využitia interiérových rastlín sa venovali pracovníci Botanickej záhrady SPU v Nitre, Klub kaktusárov pomohol informáciami začiatočníkom – pestovateľom kaktusov. Praktické ukážky rezu a vrúbľovania ovocných drevín predviedol záujemcom Eduard Jakubek zo Slovenského zväzu záhradkárov. Zastúpenie mala na výstave aj Slovenská spoločnosť pestovateľov mäsožravých rastlín, ktorej členovia okrem odborného poradenstva poskytovali pri expozícii výklad o spôsoboch lovu a trávenia mäsožravých rastlín.

Nechýbali degustácie

Súčasťou výstavy Gardenia je už tradične medzinárodná výstava bonsajov, suiseki a čaju. V tomto roku ju otvoril Dušan Holík Privolávaním Vesny očovskou fujarou. Počas štyroch dní mohli záujemcovia ochutnávať slávne čínske a taiwanské čaje, japonské čaje a čaj matcha, ale aj lisované čaje a vzácne čaje z oblasti Pu Erh. Ochutnávky doplnili aj degustácie exkluzívnych čokolád z čaju matcha. Pestovatelia bonsajov mohli absolvovať workshop s japonským majstrom Masashi Hiraom.

Fotografie a video z Bonsai Slovakia nájdete po kliknutí na TENTO odkaz.

Gardenia 2015 lákala návštevníkov
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM