Lucia Lauková Kultúra

Prvá a´cappela na Slovensku vznikla v Nitre: Spieva po celom svete, ROZHOVOR

Prvú a´cappelu na Slovensku založil v Nitre Mario Fančovič. Funguje už 27 rokov a za sebou má stovky koncertov v rôznych kútoch sveta.

Ilustračný obrázok k článku Prvá a´cappela na Slovensku vznikla v Nitre: Spieva po celom svete, ROZHOVOR
Zdroj: Mario Fančovič

Skupinu Close Harmony Friends založil v roku 1990 v Nitre Mario Fančovič. Svoju funkciu vedúceho súboru zastupuje dodnes. Teleso tvorí deväť členov, z toho štyri ženy a päť mužov. „Nie sme čisto nitrianska kapela, máme členov z Bratislavy, zo Šurian, či z Trenčína,“ uviedol vedúci Mario Fančovič. V súčasnosti pôsobia v a´cappele Zuzana Vlasáková, Eva Pacovská, Veronika Šebeňová, Lucia Dzúriková, Milan Klčo, Marek Kutnár, Mario Fančovič, Juraj Janík a Radovan Tomeš.

Ako prezradil Mario Fančovič v rozhovore, kapela má za sebou viac ako tisíc koncertov po celom svete. Dokonca ich sledovali milióny divákov v Mexiku. Ich domovom je Nitra, kde veľmi radi koncertujú.

Čím je zaujímavé vaše zoskupenie?

Naša kapela je výnimočná z rôznych dôvodov. Pre nás ako členov hlavne tým, že nám dáva obrovskú radosť a obohacuje naše životy o krásne zážitky a nové skúsenosti. Pre divákov snáď tým, že sme vznikli ako úplne prvá a’cappella skupina na Slovensku, vekové rozpätie sa pohybuje od 20 až po 50. Sme miešaný zbor, čiže mužsko-ženský. Nie sme sústredený na žiadny osobitý žáner, takže na našich koncertoch znejú melódie moderné, klasické, filmové, či operné.

Aké piesne máte v repertoári a aké sú reakcie publika?

Ako už bolo povedané, náš repertoár je pomerne bohatý na všetky žánre. Snažíme sa ničím neobmedzovať, skladby musia byť bohaté na harmóniu a musia vyžarovať určitú energiu na obe strany, aby sa nám dobre spievali, ale aj to, aby ich publikum prijalo. Reakcie sú našťastie vo väčšine pozitívne, no keďže sme ľudia rôzni, nedá sa vyhovieť vždy každému. Za všetky podnety a pripomienky sme vďační, lebo nás to posúva vpred. Na druhej strane pochvala a obdiv nás nenechávajú chladnými a pre tých ľudí, ktorým sa naša hudba páči, to predsa robíme.

A aké sú reakcie domáceho publika v Nitre?

Nitra, ako náš domov, je vždy plná dobrej energie, vždy je na koncertoch skvelá, uvoľnená atmosféra a my sa tešíme z každej jednej usmiatej tváre. Veľmi radi doma koncertujeme, vždy je to výnimočné, pretože tu sme začínali a keď teraz vidíme, čo z počiatočnej námahy vzniklo, sme naozaj veľmi šťastní a každý dobrý koncert nás zároveň učí pokore a vďačnosti.

Zdroj: Mario Fančovič

Kde všade ste už vystupovali?

Existujeme dosť dlho, už vyše dvadsaťsedem rokov, takže sme precestovali kus sveta. Samozrejme patrí sem celé Slovensko a dá sa povedať, že sme prešli všetky krajiny Európy, cez Škandináviu, Britániu, Strednú Európu až do Talianska a Vatikánu, či Španielska. Pravidelne účinkujeme aj na zámorských festivaloch.

Kde najďalej vo svete ste hrali?

Naše najvzdialenejšie cesty viedli do Austrálie, Japonska, Kolumbie, či Mexika.

Na akých miesta tradične vystupujete, a naopak na akých netradičných miestach ste spievali?

Najlepšie sa nám spieva v „hluchých“ sálach, to znamená v divadlách a kultúrnych domoch, ktoré sú odhlučnené a zvuk sa tam neodráža zo všetkých strán… No často spievame aj v kostoloch, na plesoch, firemných akciách, na námestiach. Netradičných miest až tak veľa nebolo, možno napríklad koncert v botanickej záhrade v Kolumbii alebo vystúpenie v mexickej televízii, ktorá nás vysielala pre takmer dva a pol milióna divákov.

Na aké zážitky radi spomínate?

Zábavných príhod je neúrekom, my sme taká veselá kopa, nikdy sa nenudíme, stále niečo vymýšľame. Najviac zábavy zažívame asi na sústredeniach, pretože tam je atmosféra uvoľnená, nikto nie je v strese a zážitky sa kopia. Zaujímavým zvykne byť napríklad to, keď začne koncert, vyjdeme na javisko a zlyhá technika, to býva trošku nepríjemné, ale našťastie to nie je často. A v takejto situácii väčšinou vznikajú celkom vtipné veci, keď sa narýchlo treba vynájsť a človek namiesto uvádzania umeleckých faktov začne rozprávať vtipy.

Kde vás fanúšikovia uvidia najbližšie?

Naše nadchádzajúce akcie vždy zverejňujeme na našej webovej stránke www.chf.sk v sekcii koncerty alebo na našom Facebooku. Najbližšie nás v piatok 31.03.2017 čaká celovečerný koncert v Starom divadle v Nitre. Vstupenky sú dostupné v pokladni divadla, v predajni Andante na pešej zóne alebo na našom webe. Týmto zároveň všetkých čitateľov pozývame nabiť sa pozitívnou energiou z a’cappellovej hudby a tešíme sa na stretnutie!

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM