Lucia Lauková Správy

Proti ubytovni v Hoteli Tenis je viac ako 400 Nitranov: Šíri sa ďalšia petícia

Nitrania bývajúci v okolí bývalého Hotelu Tenis na Chrenovej spísali petíciu. Sú proti tomu, aby sa z tohto objektu stala ubytovňa pre robotníkov Jaguaru.

Ilustračný obrázok k článku Proti ubytovni v Hoteli Tenis je viac ako 400 Nitranov: Šíri sa ďalšia petícia
Foto: Rastislav Búgel

Viac ako 400 obyvateľov Nitry vyjadrilo prostredníctvom petície nesúhlas so zámerom mesta využiť bývalý Hotel Tenis na Chrenovej na zriadenie ubytovne pre robotníkov automobilky Jaguar Land Rover. „Máme opodstatnené obavy, že vytvorením ubytovne v objekte Hotela Tenis dôjde k zhoršeniu kvality bývania, problému s parkovaním, rušenia nočného pokoja,“ píše sa v petícii.

V areáli bývalého hotelu by mohlo mesto podľa slov Jozefa Dvonča ponúknuť Jaguaru okolo 25 miest. Tento objekt by podľa petičného výboru mal slúžiť na športovo rekreačnú činnosť. „Ďalej si myslíme, že táto problematika, by mala byť riešená výstavbou ubytovní na periférii mesta, tak ako to je aj v zahraničí, alebo priamo v areáli Land Roveru,“ dodáva petičný výbor.

Prvú petíciu už odovzdali

Ako informoval poslanec Mestského zastupiteľstva Peter Oremus, prvá petícia týkajúca sa zákazu vzniku ubytovne z budovy Hotela Tenis bola dňa 5. júna odovzdaná do podateľne mestského úradu. „Pokiaľ mám správne informácie, petíciu podpísalo viac ako 400 občanov. Útvar hlavného kontrolóra je povinný vypracovať písomné stanovisko a doručiť ho členom petičného výboru,“ dodal poslanec Oremus.

Petícia kotlebovcov

Podobnú petíciu, avšak v celomestskom meradle, spustila ĽSNS. V petícii sa však zamerali nielen na jednu ubytovňu, ale „na zabránenie ubytovania zahraničných robotníkov v nehnuteľnostiach patriacich mestu Nitra,“. Kotlebovci zároveň v petícii žiadajú mesto, aby budúcemu ubytovaniu cudzincov v odpredávaných objektoch zabránili. Koľko obyvateľov Nitry túto petíciu podpísalo, zatiaľ nie je známe.

Petície nemôžu zrušiť

S faktom, že do problému sa angažuje politická strana, mesto nemôže nič robiť. „Petície nie je možné svojvoľne zrušiť ani zmeniť zo strany poslancov ani primátora. Pokiaľ petíciu k nejakej téme podpíše viac ako 1000 občanov mesta, musí sa témou zaoberať mestské zastupiteľstvo na svojom zasadnutí. Mestské zastupiteľstvo však slobodne rozhoduje o danej téme hlasovaním,“ povedal Peter Oremus.

Riešením môže byť referendum

„Pokiaľ by mala byť dosiahnutá záväznosť k nejakej téme, je potrebné iniciovať petíciu na vyhlásenie referenda k stanovenej problematike. Ak takúto petíciu na vyhlásenie referenda podpíše 30% oprávnených voličov, tak orgány mesta Nitra sú povinné vyhlásiť referendum. Ak referendum bude platné, tak sa stane automaticky záväzne v tom znení v akom je formulované, nemôže ho meniť ani zastupiteľstvo ani primátor,“ povedal poslanec Mestského zastupiteľstva, Peter Oremus.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM