Rastislav Búgel Rôzne

Proti rakovine budú bežať tisícky Nitranov

Cieľom ďalšieho ročníka Behu pre život je získať 85 000 eur. Peniaze poslúžia na zakúpenie špičkového prístroja známeho pod menom INCUCYTE. Ten slúži na výskum rakoviny. Účastníci akcie budú môcť prispieť na dobrú vec hneď viacerými spôsobmi.

Na tlačovej konferencii predstavili organizátori smelé plány na nadchádzajúci ročník Behu pre život. V Nitre počas predchádzajúcich ročníkov štartovalo takmer 7 000 bežcov. Nadácia Tesco organizuje podujatie už v 6. mestách. Organizátori sa netaja, že práve mesto pod Zoborom patrí medzi ťahúňov celej akcie.

V dobročinnej akcii je hlavným súperom Prešov ** Aj keď sa nejedná o súťaž, Nitra bola od začiatku projektu najúspešnejším mestom. Vlani jej prvenstvo v počte účastníkov uchmatol Prešov. „Aj keď som východniarka, bola by som veľmi rada, keby sme predbehli Prešov. Nejde však o súperenie, ide o dobrú vec,“** prezrádza svoje pocity jedna z patrónov behu v Nitre Eva Pavlíková. To, že nejde o súťaženie nám prezrádza aj druhý patrón behu, herec Ján Greššo. „Minulý rok som sa ešte trápil na trati, no kolega Petrík mi už poslal správu, že je už dávno osprchovaný,“ poukazuje známy herec na fakt, že nejde o preteky.

Malý prístroj s obrovským potenciálom ** Účastníci behu, budú môcť prispieť na dobrú vec rôznymi spôsobmi. Kúpou predmetov /potítka, šilty…/ a samotným zaplatením štartovného poplatku. Táto suma poputuje na účet nadácie a bude slúžiť na kúpu malého výkonného prístroja. „ Je to malá úžasná mašinka. Má v sebe sto jamiek, do nich uložíme bunky a skúmame ich naraz,“ vraví o prístroji Ján Juráš z Nadácie Výskum rakoviny. Ten zároveň upozorňuje na vypočítavosť niektorých účastníkov. **„Niektorí ľudia sa snažia na mieste zjednávať cenu štartovného, no mali by si uvedomiť, že ide nielen o počet bežcov. Potrebné sú najmä vyzbierané financie,“ uzatvára Juráš.

Akcia Beh pre život sa uskutoční: 26.mája o 11:00 hodine Svätoplukovo námestie

tesco
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM