Rastislav Búgel Samospráva

Protest prokuratúry proti mestu: Používanie mestských symbolov nie je v súlade s Ústavou SR!

Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta Nitra o používaní mestských symbolov nie je v súlade s Ústavou SR. Taký je názor Okresnej prokuratúry v Nitre, ktorá voči VZN podala protest.

Ilustračný obrázok k článku Protest prokuratúry proti mestu: Používanie mestských symbolov nie je v súlade s Ústavou SR!
Zdroj: Dnes24.sk

Prokurátor vytýka mestu duplicitu, pretože používanie mestských symbolov je upravené v nariadení aj v štatúte mesta Nitra. Nad rámec zákona má byť tiež snaha radnice o vytváranie symbolov, ktoré platná legislatíva nepozná. Ide napríklad o znakovú zástavu, štandardu primátora, koruhvu či farbu mesta Nitra. Podľa prokuratúry však zákon o obecnom zriadení neumožňuje používanie a vytváranie iných symbolov, než sú erb, vlajka, pečať a znelka. Radnica vo svojom stanovisku akceptuje výhrady prokurátora, zároveň však pripomína, že rôzne odvodené symboly mesta sa už stali zaužívanými, a preto chce túto oblasť riešiť samostatnou právnou úpravou. „K tomuto bodu sme už požiadali o stanovisko Heraldickú komisiu Ministerstva vnútra SR,“ uvádza vo svojej reakcii mesto.

Protesty prokuratúry

Okresná prokuratúra protestuje aj proti tomu, že mestské nariadenie ukladalo povinnosti nad rámec zákona, napríklad vlastníkom a správcom budov náležite sa starať a udržiavať označenie mestským erbom. „Nikoho nemožno nútiť, aby konal niečo, čo zákon neukladá,“ konštatuje sa v proteste. Prokurátor zároveň magistrát upozorňuje, že povolenie na používanie symbolov nie je viazané na súhlas primátora ale mesta. Okrem toho pripomína, že za ich používanie inými osobami nesmie radnica vyberať poplatky. Zároveň VZN vyčíta, že ochranu mestských symbolov dáva na úroveň ochrany štátnych symbolov, že nejednoznačne určuje dohľad nad správnym používaním symbolov a rozširuje kontrolu nad používaním symbolov aj na mestských poslancov, čo je nad rámec ich povinností a oprávnení.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM