Webnoviny - Rôzne

Projekt Superženy predstavuje verejnosti výnimočné ženy

Predstaviť verejnosti ženy, ktoré reprezentujú ženský aktivizmus a jeho rôznorodosť na Slovensku, je cieľom výstavy Superman bol len jeden, superžien je veľa.

Záujemcovia ju môžu vidieť v obchodnom centre Galéria Mlyny v Nitre do 29. októbra. Organizuje ju Slovensko-český ženský fond, ktorý tento rok oslavuje piate výročie svojho založenia. Na ôsmich posteroch je spolu 16 fotografií, na ktorých je 25 žien, ktoré sa aktivizujú v mimovládnych organizáciách.

Ako dnes na tlačovej besede uviedla riaditeľka Slovensko-českého ženského fondu pre Slovensko Viera Klementová, podstatou projektu je potreba zamyslieť sa nad 20-ročným pôsobením ženského aktivizmu na Slovensku, teda od čias Nežnej revolúcie. Na posteroch sú aj portréty troch žien z dvoch nitrianskych neziskových organizácií – Daniely Konečnej a Beáty Dvořákovej z Materského centra Klokanček a Mariany Kováčovej z Centra Slniečko, ktoré sa venuje pomoci týraným ženám. Životopisy všetkých žien zobrazených na výstave možno nájsť na internetovej stránke www.superzeny.sk.

Superženy pochádzajú zo štyroch miest, v ktorých sa putovná výstava koná – z Banskej Bytrice, Prešova, Nitry a Bratislavy. Poslednou zastávkou výstavy bude Bratislava, kde ju otvoria 2. novembra v obchodnom centre Aupark. Obchodné centrá organizátor nevybral náhodou, cieľom je dostať výstavu čo najbližšie k bežným ľuďom, ktorí by nemali čas prísť si ju pozrieť do galérie.

Slovensko-český ženský fond počas svojho päťročného pôsobenia podporil 62 rôznych organizácií a celkovo udelil 173 grantov v hodnote 431 tisíc eur.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM