Lucia Lauková Kultúra

PROGRAM: Nitra bude žiť vedou a technikou, čaká nás týždeň nabitý podujatiami

Nitru ani tento rok neobíde Týždeň vedy a techniky. Pripravené sú desiatky podujatí. Nebude chýbať Vedecký jarmok či Večerný beh Nitrou.

Ilustračný obrázok k článku PROGRAM: Nitra bude žiť vedou a technikou, čaká nás týždeň nabitý podujatiami
Zdroj: TASR

Podujatie Týždeň vedy a techniky každoročne organizuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti. „Cieľom Týždňa vedy a techniky na Slovensku je zlepšiť vnímanie vedy a techniky v povedomí celej spoločnosti, popularizovať a prezentovať ich, vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium vedeckých a technických disciplín,“ uvádza sa na webe podujatia.

Zaujímavý program od 7. do 13. novembra si pripravili fakulty UKF v Nitre. Nadšencov vedy a techniky čaká nespočetné množstvo prednášok a workshopov, prezenátcií či seminárov. Pripravené sú podujatia aj pre širokú a nevedeckú verejnosť.

Vedecký jarmok

Obľúbený vedecký jarmok sa bude konať 8. novembra v priestoroch nákupného centra v Nitre. Pre žiakov základných a stredných škôl ho pripravila Fakulta prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre „Desať katedier predstaví to najlepšie a najpútavejšie zo siedmich prírodovedných odborov,“ píše sa v popise podujatia.

Historické dni

Filozofická fakulta si pripravila okrem iného výstavu Hradné dni na Katedre archeológie UKF. Výstavu si bude môcť pozrieť verejnosť od 7. do 12. novembra v čase od 8.00 do 20.00 hodiny. Pre milovníkov histórie bude určite zaujímavá aj prezentácia Historické dni 2016 – Hradné dni, ktorá sa bude konať 8. novembra od 8.00 do 14.00 hodiny. Pôjde o sympózium s medzinárodnou účasťou v akropole na Hodžovej ulici 1 s cieľom predstaviť stredoveké hrady, ako Hrad Oponice, Hrad Hrušov, Hrad Peťuša, Hrad Dobrá Niva, Pustý hrad vo Zvolene, skúmané Katedrou archeológie UKF v Nitre. Súčasťou podujatia bude priamo na mieste prezentácia archeologických nálezov z hradov vrátane ich 3D a kresebnej dokumentácie.

Večerný beh Nitrou

K Týždňu vedy a techniky patrí aj Večerný beh Nitrou, ktorý sa uskutoční 10. novembra v čase od 15.00 do 19.00 hodiny na pešej zóne v Nitre. Bežať sa bude sa na pešej zóne pri DAB v Nitre. Kompletný program Týždňa vedy a techniky v Nitre nájdete TU!

Foto: ilustračné

Vedecký jarmok v Nitre
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM