Lucia Lauková Kultúra

PROGRAM Kinoklubu: Väčšina filmov bude počas Divadelnej Nitry zadarmo

Nadšenci filmov majú dôvod na radosť. Počas Divadelnej Nitry ich čaká séria filmových predstavení. Vstup na väčšinu z nich bude zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku PROGRAM Kinoklubu: Väčšina filmov bude počas Divadelnej Nitry zadarmo
Zdroj: Dnes24.sk

Pred začiatkom Divadelnej Nitry v pondelok 19. septembra o 19.30 h, si v štúdiu Tatra budete môcť pozrieť film Učiteľka. Slovensko-český film Petra Jarchovského a Jana Hřebejka sa odohráva v 80.rokoch. Rozpráva nadčasový príbeh na prvý pohľad milej a láskavej učiteľky, ktorá rafinovaným spôsobom manipuluje žiakmi a ich rodičmi. V hlavnej úlohe sa predstaví Zuzana Mauréry. Vstupné pre členov Kinoklubu je vo výške 3 eur, pre nečlenov 4 eurá.

Ako informuje Kinoklub na svojom webe, filmové predstavenia počas festivalu Divadelná Nitra sa uskutočnia v Čitárni Starého divadla, „Ak nie je uvedené inak, vstup je voľný s obmedzeným počtom miest,“ píše sa na webe Kinokulubu.

Dokument Príbeh lesa

Počas divadelného festivalu sa môžete tešiť na šesť filmov úplne zadarmo a jeden spoplatnený. V piatok 23. septembra o 9.30 h, uvidíme dokument od dvojice Jacques Perrin a Jacques Cluzaud s názvom Príbeh lesa. „Tvorcovia nakrúcali dokument štyri roky, s využitím tých najmodernejších technológií, na desiatkach lokalít po celej Európy, dokonca sami žili v lese so sledovanými divokými zvieratami. Iba vďaka unikátnym metódam nakrúcania dokážu autenticky prerozprávať príbeh lesa od doby ľadovej až po súčasnosť a zachytiť vzrušujúci kolobeh života v ňom, ktorý ohromí dospelých aj detských divákov,“ píše sa v opise na stránke asfk.sk.

Slovenský film

V piatok 23. septembra o 13.00 h, uvidíme slovenský film v réžii Erika Prausa, Zem, ktorá hľadá svoje nebo. „Príbeh jednej horehronskej obce cez osudy jej obyvateľov je reflexiou sociálnej a ekonomickej reality súčasného Slovenska a zároveň hľadaním zmyslu bytia či vzťahu k svojej zemi, k svojim koreňom,“ opisuje film asfk.sk. Vstup ani na tento film nie je spoplatnený.

Historický thriller o holokauste

V sobotu 24. septembra pokračuje séria filmov ocenenou drámou maďarského režiséra Lászla Nemesa, Saulov syn. Ide o strhujúci historický thriller, ktorý mení spôsob zobrazenia holokaustu a upiera divákovi bezpečný odstup od témy. Podľa filmeurope.sk získal film Veľká cenu poroty (Grand Prix) Cannes 2015, Zlatý Glóbus 2015 v kategórii najlepší cudzojazyčný film a OSCAR 2015 v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Vstupné je 3 eurá.

Komédia A je tu zas

Nedeľa 25. septembra o 13.00 hodine bude patriť nemeckej komédii v réžii Davida Wnendta, A je tu zas. „Takmer sedemdesiat rokov po neslávnom odchode sa Adolf Hitler prekvapene prebudí v dnešnom Berlíne. A prvá bilancia jeho novej situácie nie je radostná. Vojna skončila, a to porážkou, jeho politická strana neexistuje a chýba mu aj milovaná Eva Braunová. Hitler „svoje“ mesto takmer nespoznáva. Berlín je plný cudzincov a v Nemecku namiesto neho vládne žena – akási Angela Merkelová,“ uvádza cinemart.sk. Komédiu si budete môcť pozrieť zadarmo.

O súčasnom Turecku

V pondelok 26. septembra o 13.00 hodine je v ponuke film Mustang. Odohráva sa v dedine na severe Turecka. Pojednáva o príbehu piatich sestier spojených túžbou po slobode, ktoré sa rozhodnú vzoprieť útlaku a rozbiť okovy konzervatívnej spoločnosti, ktorá ich zväzuje. „Mustang je príbehom emancipácie a silnou ženskou výpoveďou o súčasnom Turecku,“ uvádza sa na asfk.sk Film je zadarmo.

Posledné dva filmy

V utorok 27. septembra o 13.00 hodine ponúkne Kinoklub dielo od ruského dokumentaristu. Ako sa píše sa csfd.cz, Vitalij Mansky zachytil život celej severokórejskej rodiny počas príprav osláv vodcu Kim Čong-ila. Posledný film počas tohtoročnej Divadelnej Nitry nesie názov Spojené štáty lásky. Taktiež zadarmo ho budú môcť návštevníci Kinoklubu vidieť v stredu 28. septembra o 13.00 hodine. Príbeh sa odohráva v Poľsku v roku 1990. Rozpráva príbeh štyroch, na prvý pohľad šťastných žien v rôznom veku, ktoré sa rozhodnú, že je čas zmeniť život a splniť si sny.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM