Rastislav Búgel Samospráva

Prirovnanie k Ríšskemu snemu prinieslo búrlivé reakcie: Nezávislí poslanci žiadajú odstúpenie viceprimátora Vanča!

Členovia z klubu nezávislých poslancov v nitrianskom mestskom zastupiteľstve žiadajú viceprimátora Jána Vanča, aby sa vzdal svojej funkcie. Nepáči sa im, že ich vystúpenia na novembrovom zasadnutí prirovnal k rokovaniu v Ríšskom sneme.

Ilustračný obrázok k článku Prirovnanie k Ríšskemu snemu prinieslo búrlivé reakcie: Nezávislí poslanci žiadajú odstúpenie viceprimátora Vanča!
Zdroj: Dnes24.sk

Nezávislá poslankyňa Marta Rácová preto Vanča vyzvala na odstúpenie. „Ja som hovorila o nedoriešených a naliehavých otázkach mesta a navrhovala som kroky, ktoré by sa mohli pri riešení rôznych problémov urobiť. Hovorila som, možno trochu emotívne, o rozšírení kompetencií výborov mestských častí, o projekte parkovania a ďalších problémoch. Na moje vystúpenie Vančo reagoval slovami, že ho teší, ak sa rozprúdila takáto diskusia, ale že mal chvíľu dojem ako na nejakom súdnom tribunáli a že sme ako niekde na Ríšskom sneme. Vyvolalo to veľké rozhorčenie nie len u mňa, ale aj u ďalších kolegov poslancov a tiež u prítomných ľudí v sále,“ uviedla Rácová.

Ospravedlnil sa

Viceprimátor Vančo sa priamo na novembrovom rokovaní zastupiteľstva poslankyni za svoju poznámku ospravedlnil. Podľa Rácovej to však nestačí. „Pre mňa a pre náš poslanecký klub je neakceptovateľné, ak sa člen vedenia mesta takto správa. Prirovnať vystúpenie poslanca v diskusii na mestskom zastupiteľstve k Ríšskemu snemu a k nejakému fašistickému rečníkovi pokladám za hrubú a neospravedlniteľnú chybu. Každý človek, a o to viac verejný činiteľ vo funkcii, musí zvažovať svoje vyjadrenia a svoje vystúpenia kontrolovať a ovládať svoje správanie. Ak to nedokáže, nemôže takúto pozíciu zastávať. Z týchto dôvodov som požiadala pána Vanča, aby odstúpil z funkcie viceprimátora mesta,“ skonštatovala Rácová.

Primátor situáciu nekomentoval

Odvolanie viceprimátora je v kompetencii primátora mesta. Nitriansky primátor Jozef Dvonč však návrh Rácovej odmietol komentovať. K výzve na odstúpenie sa nechcel vyjadriť ani Vančo. „Ja som sa ospravedlnil a považujem to za vybavené,“ skonštatoval. Poslankyňa Rácová však záležitosť neberie ako vybavenú a zvažuje, že sa k svojej výzva ešte vráti. „Pretože predo mnou rečnili aj ďalší poslanci. Tu nešlo len o mňa a moju osobu,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM