Lucia Lauková Rôzne Správy

Príroda v Nitre sa už prebúdza: Zobor je doslova posiaty krásnymi kvetmi, FOTO

Zobor, potešenie najmä pre miestnych milovníkov prírody, už kvitne do krásy. Jeho lúky opäť rozžiarili farebné kvety.

Ilustračný obrázok k článku Príroda v Nitre sa už prebúdza: Zobor je doslova posiaty krásnymi kvetmi, FOTO
12
Galéria
Zdroj: Jaroslav Košťál

Snehová pokrývka je už minulosťou. S príchodom hrejivých slnečných lúčov sa opäť všetko dáva do pochodu. Životom už prekypuje aj Zobor. Aké rastliny sa prebúdzajú k životu na Zobore ako prvé sme sa spýtali botanika z CHKO Ponitrie, Jaroslava Košťála. „Príroda sa na Zobore začína prebúdzať v marci a signalizujú to prvé jarné rastliny. Je to napríklad chránený krivec český. Nenápadná drobná žltá rastlina, rastúca na stepných lúkach s plytkou kamenistou pôdou,“ povedal Jaroslav Košťál, botanik CHKO Ponitrie.

Vzácne druhy rastlín

Podľa botanika Jaroslava Košťála, je z krivcov najvzácnejší krivec český, rastúci na Zobore. „Na Slovensku rastie približne na troch miestach, pričom Zoborské vrchy sú miestom najhojnejšieho výskytu. Vyskytuje sa v tisíckach jedincov,“ prezradil botanik Jaroslav Koštál. Ako dodal objavuje sa už začiatkom marca na najteplejších a slnkom zaliatych miestach.

Pozornosť púta aj typická jarná rastlina, ktorou je poniklec veľkokvetý. „Je takisto chráneným druhom a naviac druhom európskeho významu. Rastie na výslnných stepných stráňach. Skoré jarné prízemné mrazíky jeho kvety niekedy poškodia,“ povedal Jaroslav Košťál.

Podľa slov botanika, o niečo neskôr rozkvitá na zoborských stepných lúkach hlaváčik jarný. „Je chráneným druhom a patrí k druhom chráneným zákonom CITES, ktorý zakazuje obchodovanie so vzácnymi rastlinami a živočíchmi,“ upresnil Jaroslav Košťál.

V lesoch Zobora, podľa botanika Jaroslava Košťála, okrem snežienok rastie vzácnejšia scila dvojlistá, ktorá upúta jasno modrým kvetom. Ako doplnil neskôr tvoria kobercové porasty chochlačky, z ktorých rastú na Zobore dva druhy. „Ako prvá rozkvitá chochlačka plná. Má menšie fialové kvety. Asi s týždňovým oneskorením za ňou kvitne chochlačka dutá (Corydaliscava). Tá je mohutnejšieho vzrastu a má dva typy kvetov – fialovú aj bielu. Jej semená rozširujú lesné mravce, preto bývajú jej porasty také bohaté a rozsiahle,“ vysvetlil Jaroslav Kosťál, botanik CHKO Ponitrie.

To najlepšie ešte len príde

Rozkvitá nám nielen farebný koberec, ale i dreviny. „Z drevín je najvčasnejším druhom kvitnúcim na Zobore drieň obyčajný (Cornusmas). Jeho žlté kvety sú v lesnom poraste nápadné. Drieň je teplomilný ker, najviac sa mu darí na okrajoch lesov a lesostepiach,“ uviedol botanik, Jaroslav Košťál.

To najkrajšie podľa slov botanika Jaroslava Košťála, Zobor ešte len ponúkne. „Ďalšie vzácne rastliny rozkvitajú v apríli a tvoria najkrajší kvitnúci aspekt na Zobore,“ povedal na záver botanik CHKO Ponitrie, Jaroslav Košťál.

Pozrite si krásne fotografie zoborskej prírody, ktoré zachytil Jaroslav Košťál, v priloženej galérii!

Príroda v Nitre sa už prebúdza: Zobor je doslova posiaty krásnymi kvetmi, FOTO
12
Galéria
Zdroj: Jaroslav Košťál
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM