Lucia Lauková Samospráva

Prípravy sú v plnom prúde: Radnica už vie, ako vytvorí 400 nových miest v materských školách

Mesto zvýši kapacitu v predškolských zariadeniach a v pláne je aj vybudovanie úplne nových Materských škôl. Mesto už začalo s prípravami.

Ilustračný obrázok k článku Prípravy sú v plnom prúde:  Radnica už vie, ako vytvorí 400 nových miest v materských školách
Zdroj: TASR

Nitrianska radnica plánuje v priebehu nasledujúcich mesiacov zvýšiť kapacitu v materských školách (MŠ) na území mesta o stovky miest. Potrebu rozširovať existujúce a budovať nové škôlky vyvoláva postupný nárast počtu detí, ale aj memorandum, ktoré podpísala vláda SR a mesto Nitra s automobilkou Jaguar Land Rover. V ňom sa magistrát zaviazal zvýšiť kapacitu predškolských zariadení o 400 nových miest.

Ďalšie miesta v MŠ

Podľa slov nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča pracuje radnica na zvyšovaní kapacity škôlok už dlhšie obdobie. „Od roku 2010 sme postupne modernizovali materské školy tak, že vzniklo desať nových tried. V budúcom období nás čaká vybudovanie ďalších miest v MŠ,“ skonštatoval primátor.

Magistrát sa podľa primátora chce aj v budúcnosti uchádzať o štátnu podporu určenú špeciálne na zvyšovanie kapacít v škôlkach. Vlani sa mestu podarilo z výzvy ministerstva školstva získať 286 000 eur na rekonštrukciu budovy MŠ Nedbalova, kde radnica zriadila štyri nové triedy. „Samozrejme, budeme veľmi radi, keď na časť investícií určených do budovania kapacít materských škôl budeme môcť opäť použiť peniaze, ktoré sú alokované v Integrovanom regionálnom operačnom programe (IROP) i v dotáciách, ktoré poskytuje ministerstvo školstva,“ doplnil Dvonč.

Prípravy nových MŠ sú v plnom prúde

Príprava na zriaďovanie ďalších tried i budovanie celkom nových materských škôl je už podľa vedúcej odboru školstva na mestskom úrade Márii Orságovej v plnom prúde. Dve triedy s kapacitou 50 detí pribudnú v MŠ Belopotockého v mestskej časti Dražovce. Nová škôlka pribudne na Martinskom vrchu, v areáli bývalých kasární pod Zoborom a ďalšiu, s kapacitou 75 detí, zriadi mesto na Lomnickej ulici na sídlisku Chrenová. „Nová MŠ vznikne aj v People centre v budúcom strategickom parku, tá by mala mať kapacitu okolo 100 detí,“ doplnila Orságová.

Môže vás zaujímať:

Zápisy do nitrianskych škôl či škôlok? Na obvyklé termíny zabudnite… s týmito zmenami treba rátať

Príchod automobilky Jaguar: Do mesta prinesie zvýšenie zamestnanosti a posilnenie služieb

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM