Lucia Lauková Správy

Pripravuje sa rekonštrukcia Župného domu: Stane sa novým sídlom úradníkov župy

Úradníci NSK budú mať svoje sídlo v priestoroch Župného domu v Nitre. Práce na jeho rekonštrukcii by mohli začať už v tomto roku.

Ilustračný obrázok k článku Pripravuje sa rekonštrukcia Župného domu: Stane sa novým sídlom úradníkov župy
Foto: Rastislav Búgel

Úradníci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) budú sídliť v budove Župného domu. Podľa slov riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana kraj neplánuje investovať do kúpy a ani do výstavby novej budovy, ale chce využiť majetok, ktorý už má. „V zastupiteľstve už pred časom padlo rozhodnutie, že si konečne ideme urobiť svoje vlastné sídlo a že zrekonštruujeme svoj vlastný majetok, to znamená budovu Župného domu,“ skonštatoval Guťan.

Práce podľa usmernení

Vyšší územný celok plánoval pamiatkovo chránený objekt zrekonštruovať už skôr, pre objavené archeologické nálezy však musel zmeniť pôvodné projekty. „Dnes sú už všetky podklady pripravené a zverejnené vo Vestníku verejného obstarávania. Predpokladáme, že samotné obstaranie dodávateľa stavebných prác by sa mohlo ukončiť v priebehu mesiacov júl až september. Takže samotná realizácia rekonštrukcie Župného domu je možná najskôr v období medzi októbrom a decembrom,“ uviedol Guťan.

Podľa údajov zverejnených vo Vestníku verejného obstarávania sa má pre potreby Úradu NSK zrekonštruovať blok D Župného domu a tiež jeho druhé poschodie bloku C. Pretože ide o barokovú palácovú stavbu postavenú v roku 1823, stavené práce budú musieť prebiehať podľa usmernení Krajského pamiatkového úradu v Nitre.

Na viacerých miestach

V súčasnosti sídli Úrad NSK na viacerých miestach v meste. Najväčšia časť úradníkov pracuje v priestoroch prenajatých od súkromnej firmy, ktorej kraj platí ročné nájomné viac ako 130 000 eur. Po rekonštrukcii Župného domu sa má úrad presťahovať do jeho priestorov. V súčasnosti v ňom už časť úradníkov sídli. Spolu s nimi je v týchto priestoroch umiestnená aj Nitrianska galéria.

Môže vás zaujímať:

Rekonštrukcia Župného domu: NSK odhaduje náklady na takmer 1,5 milióna eur

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM