Lucia Lauková Správy

Primátor Nitry Marek Hattas je rozhodnutý: Do parlamentu sa už nevráti

Voľby sa blížia, no mnohí terajší poslanci chýbajú na kandidátkach. Od veľkej politiky si dá prestávku aj nitriansky primátor Marek Hattas. Prečo sa tak rozhodol?

Ilustračný obrázok k článku Primátor Nitry Marek Hattas je rozhodnutý: Do parlamentu sa už nevráti
6
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Nitriansky primátor v septembrových voľbách do parlamentu kandidovať nebude. Ako uviedol, jeho hlavnou motiváciou pre vstup do veľkej politiky bolo presadzovať zákony, ktoré sa dotýkali primárne mesta a samospráv.

Do parlamentu bol zvolený za stranu Za ľudí. Neskôr sa stal členom klubu SaS. Na našu otázku, či sa jeho predstavy po vstupe do parlamentu splnili alebo odchádza sklamaný, neodpovedal.

Ktoré zákony podporil?

Vymenoval však niekoľko zákonov, ktoré podporil a podarilo sa ich presadiť. Medzi najdôležitejšie podľa neho patrí novela zákona o hazarde, vďaka ktorej môžu poslanci obecných zastupiteľstiev zakázať prevádzky s hazardnými automatmi aj bez potreby spisovania petície.

Za dôležitú považuje aj novú legislatívu o bilbordoch. „V parlamente prešli zákony týkajúce sa objektívnej zodpovednosti pre mestskú políciu, zmeny v obstarávaní mestskej hromadnej dopravy, či legislatíva týkajúca sa školstva,“ vymenúva primátor.

Obzvlášť hrdý je na to, že mohol svojim hlasom prispieť pri presadzovaní zelených tém. „Napríklad reforma národných parkov prešla v parlamente o jediný hlas,“ povedal primátor.

Prečítajte si tiež

Prečo nebude kandidovať?

Prečo sa teda rozhodol do parlamentu nekandidovať? „V Nitre máme obrovské množstvo práce, ako na úrovni politických dohôd medzi poslaneckými klubmi, tak aj na jednotlivých odboroch mestského úradu. Aj preto som rád, že moja misia v parlamente končí a ja budem môcť venovať mestu ešte viac času a energie ako doteraz,“ priblížil svoje rozhodnutie Marek Hattas.

Uviedol tiež, že s poslancami mestského zastupiteľstva sa potrebuje pripraviť na nové programové obdobie z eurofondov a výziev z Plánu obnovy a odolnosti.

Práca v meste

„Musíme dotiahnuť existujúce niekoľko miliónové investície, zlepšiť správu mestských organizácií, ale napríklad aj vodárenskej spoločnosti. Už dnes je citeľné zlepšenie vzťahov a spolupráce so župou a v tom mienim v nasledujúcom období pokračovať,“ uvádza Hattas.

„Ešte raz ďakujem mojim kolegom v Národnej rade za spoluprácu, bolo mi cťou pracovať na tomto poli pre Slovensko a pre obyvateľov nášho mesta. Moja misia v NR SR končí,“ dodal primátor.

K tomu, či ešte niekedy v budúcnosti bude kandidovať do parlamentu, sa nevyjadril.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Primátor Nitry Marek Hattas je rozhodnutý: Do parlamentu sa už nevráti
6
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM