Rastislav Búgel Samospráva

Primátor Dvonč dostal pokutu: Za členstvo v dozornej rade príde o mesačný plat!

Mestské zastupiteľstvo v Nitre potrestalo primátora Jozefa Dvonča za to, že prijal funkciu člena dozornej rady Komunálnej poisťovne, a. s., Vienna Insurance Group. Dvonč príde o jeden mesačný plat.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Dvonč dostal pokutu: Za členstvo v dozornej rade príde o mesačný plat!
Foto: Rastislav Búgel

V pôvodnom materiáli predloženom na dnešné rokovanie mestského parlamentu bolo navrhnuté uznesenie, na základe ktorého malo byť zastavené konanie vo veci ochrany verejného záujmu a zamedzenia rozporu záujmov. V odôvodnení sa uvádza, že Dvonč v rozpore so zákonom uzatvoril s Komunálnou poisťovňou zmluvu, na základe ktorej sa stal členom jej dozornej rady. Zastupiteľstvo však zároveň vzalo na vedomie argument, podľa ktorého zmluva medzi Dvončom a poisťovňou nenadobudla právnu platnosť, pretože medzi zmluvnými stranami nevzniklo žiadne reálne plnenie a primátor nebral za členstvo v rade žiadnu odmenu.

Poslanci schválili pokutu

Mestská poslankyňa a Dvončova stranícka kolegyňa zo strany Smer-SD Renáta Kolenčíková však podala pozmeňovací návrh. „Dali sme si urobiť právne stanovisko. Na jeho základe sme konštatovanie, podľa ktorého primátor neporušil zákon zmenili tak, že primátor si nesplnil oznamovaciu povinnosť na úrade tým, že neoznámil svoje členstvo v dozornej rade. Z toho titulu sme mu navrhli pokutu vo výške jedného mesačného platu. A to poslanci aj schválili. Keď bude pokuta zaplatená, konanie voči primátorovi sa zastaví,“ vysvetlila Kolenčíková. Medzi poslancami boli podľa jej slov rôzne názory na to, ako sa so situáciou vyrovnať. „Podľa tej právnej analýzy sme si mysleli, že by bolo vhodné, aby tam nejaká tá sankcia bola. On za členstvo v dozornej rade nebral peniaze, jediné čo nespravil je, že si nesplnil tú oznamovaciu povinnosť,“ dodala.

Priznal chybu

Dvonč si svoju chybu priznáva a voči pokute, ktorú mu mestské zastupiteľstvo udelilo, nenamietal. „Čo k tomu dodať. Stala sa chyba. Možno som podcenil situáciu, keď som si nepreveril veci, ktoré som si mal preveriť. Beriem to ako fakt. Je taký ústavný zákon a musím sa s tým vysporiadať,“ skonštatoval.

Členstva sa vzdal

Nitriansky primátor sa stal členom dozornej rady Komunálnej poisťovne 18. marca. Po zistení, že ide o konflikt záujmov sa 30. júna svojho členstva vzdal. Mestskí poslanci okrem iného vzali do úvahy aj skutočnosť, že Dvonč sa do dozornej rady poisťovne nedostal na základe vlastnej iniciatívy, ale na návrh Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktorého je predsedom.

UPOZORNENIE: Pozrite si video s vyjadrením primátora!

Pokuta pre primátora
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM