Rastislav Búgel Rôzne

Príde Jaguar Land Rover do nášho okresu? Strategický park pri Nitre by mohol štát ponúknuť aj autopriemyslu

Strategický park v Nitrianskom kraji s výmerou 732,93 hektára, ktorý od vlády SR dostal status významnej investície, by mohol štát ponúknuť aj veľkej investícii z automobilového priemyslu. Uviedla to dnes po rokovaní vlády hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Miriam Žiaková.

Ilustračný obrázok k článku Príde Jaguar Land Rover do nášho okresu? Strategický park pri Nitre by mohol štát ponúknuť aj autopriemyslu
Zdroj: TASR

„Keďže sa pripravuje rozsiahly pozemok pre príchod strategického investora, je možné, že SARIO (Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu), ak by sa investor rozhodol pre príchod na Slovensko, mu bude primárne ponúkať aj tento pozemok,“ poznamenala Žiaková.

To, či by bol strategický park pri Nitre vhodný na podnikanie automobilky, by podľa nej muselo posúdiť vedenie samotnej firmy. „Podľa našich informácií sa investor bude rozhodovať niekedy v septembri tohto roku,“ dodala.

Podčiarkla zároveň, že ani ministerstvo hospodárstva, ani agentúra SARIO sa k rozpracovaným a neuzatvoreným investičným projektom až do definitívneho rozhodnutia o príchode prípadného investora na Slovensko nevyjadrujú. Možný príchod významnej investície z automobilového priemyslu na Slovensko v horizonte „dvoch až troch mesiacov“ avizoval 14. júna 2015 v RTVS Vazil Hudák, v súčasnosti minister hospodárstva SR.

Mesto nechcú spresniť

Mesto v SR, v ktorom by mala investícia byť umiestnená, však nechcel spresniť. „To je už úroveň tých detailov, do ktorých nechcem ísť,“ uviedol v júni Hudák. Ani podrobnosti rokovania s investorom vtedy nechcel špecifikovať. Zároveň však avizoval, že sa budú musieť prijať „nejaké legislatívne opatrenia“, aby sa prípadne investorovi vyšlo v ústrety.

So závodom aj školiace stredisko

Český server e15.cz 21. mája 2015 informoval, že Česká republika je spolu s Poľskom údajne najvážnejším kandidátom na stavbu nového závodu britskej automobilky Jaguar Land Rover. Podľa poľských médií by v závode malo nájsť prácu asi 6000 ľudí. Okrem poľských médií sa o možnom príchode automobilky špekulovalo aj na Slovensku s tým, že Jaguar uvažuje o stavbe závodu v priemyselnom parku pri Nitre. Jaguar Land Rover, ktorý patrí indickej skupine Tata Motors, hľadá podľa poľských médií pozemok s veľkosťou 300 až 500 hektárov. Vo vybranej krajine mieni na ňom postaviť nový závod na výrobu automobilov i súčiastok a spolu s ním aj školiace stredisko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM