Lucia Lauková Správy

Príbeh žandárskeho psa Alta z Nitry pokračuje: Neušli mu ani zlodeji v Dražovciach

So psom Altom, ktorý slúžil na žandárskej pátracej stanici v Nitre sme vás už zoznámili. Prinášame vám pokračovanie príbehov, ktoré ho navždy spojili s Nitrou.

Ilustračný obrázok k článku Príbeh žandárskeho psa Alta z Nitry pokračuje: Neušli mu ani zlodeji v Dražovciach
13
Galéria
Zdroj: Michal Dlouhý

Nemecký ovčiak Alto bol služobným psom, ktorý slúžil na žandárskej pátracej stanici v Nitre pred približne 80-timi rokmi. Tento štvornohý hrdina dolapil pod Zoborom nespočetné množstvo zlodejov a rušiteľov zákona. Nerozlučnú dvojku tvoril s jeho pánom strážmajstrom Rudolfom Votrubom.

Alta ste mohli bližšie spoznať v našom prvom článku, ktorý vznikol vďaka policajnému historikovi Michalovi Dlouhému, ktorý život, úspechy aj nezdary psa v službách žandárov, podrobne opísal v jeho najnovšej knihe Žandársky pes Alto, opäť na stope.

Zlodejom na stope

Ďalší príbeh z knihy o Altovi sa odohral vo štvrtok 3. novembra 1932 ráno. Alto bol rekvirovaný žandárskou stanicou v Ivanke pri Nitre k pátraniu po neznámych páchateľoch krádeže úľa so včelami v cene 800 Kč.

Veliteľom hliadky pátračky bol strážmajster František Antonín Tomek, šoféroval ako obvykle, štábny strážmajster Dřevický. „Ku krádeži došlo v obci Berenč, vzdialenej iba necelých 14 kilometrov, vďaka tomu bola hliadka pátračky na mieste činu veľmi skoro po vyžiadaní,“ prezradil Michal Dlouhý.

Lup odniesli na ukradnutom rebríku

Od miestneho žandára štábneho strážmajstra Jána Vlčka bolo zistené, že páchatelia činu boli dvaja a ťažký ukradnutý úľ odniesli na takisto ukradnutom rebríku.

Za humnami usadlosti patriacej poškodenému Michalovi Lörinczovi bol Alto uvedený na stopu, ktorú sledoval po poli, po lúkach, pozdĺž potoka až do 4 kilometre vzdialeného Veľkého Kýru. Tu prešiel tri záhrady, avšak páchateľmi zanechanú stopu zničili zvedavci, ktorí videli prichádzať stopujúceho psa so žandárom.

Ako sa dozvedáme od policajného historika a autora knihy, Michala Dlouhého, zničeniu stopy sa nepodarilo zabrániť, napriek tomu išli žandári v danej obci na istotu. „V kôlni dobre známeho a niekoľkokrát trestaného Pavla Bošanského našli ukradnutý včelí úľ aj rebrík,“ prezradil policajný historik Michal Dlouhý.

Páchatelia však boli dvaja, zničenú stopu už však Alto nemohol vypracovať. „Dolapeného zlodeja usvedčili a predviedli na okresný súd v Nitre. Svojho spolupáchateľa však Bošanský neprezradil. Ukradnutý rebrík aj úľ so včelami boli vrátené ich majiteľovi,“ opisuje Michal Dlouhý.

Ako píše Michal Dlouhý, v tomto prípade zohrala negatívnu rolu neznalosť obyvateľstva obce o stopovanie psom. V rade novinových správ boli totiž schopnosti služobného psa značne preceňované a boli im pripisované vlastnosti a schopnosti, ktoré v skutočnosti psy nemali ani mať nemohli.

Na druhú stranu, tieto fámy mali značný psychologický účinok na zločincov, keď niektorí dokonca pri zistení, že je vyžiadaný príjazd služobného psa na stopovanie, sa sami nápadnou zmenou chovania prezradili. „Svoje zohrali u niektorých zločincov aj skúsenosti so zubami služobného psa a na tie slabšie povahy stačilo iba zaštekanie, ktoré občas skončilo pošpinením spodného prádla,“ dodal Michal Dlouhý.

Kradlo sa aj na druhý deň

V akcii bol Alto aj na druhý deň. So strážmajstrom Votrubom bol Alto vyslaný pešo do neďalekého vtedajšieho Jágersegu, ktorý spadal do obvodu žandárskej stanice Šarlužky-Kajsa (dnešné Lužianky). Dvojica tu mala pátrať po neznámych páchateľoch krádeže hydiny.

Od miestneho žandára štábneho strážmajstra, Martina Hůrku sa dozvedel, že roľníka Viktora Malagyiho pripravili zlodeji o 17 sliepok a 3 kačice v celkovej cene 460 Kč.

Párik zlodejov

Za domom roľníka sa našli dve stopy, jedna mužská a druhá ženská. Alto sa vydal po ich stopách pozdĺž lúk a cez pole smerom k obci Dražovce až na verejnú cestu, kde našli v prachu stopy vozíku, na ktorom páchatelia svoj lup odviezli. Dĺžka vypracovanej stopy bola asi 1400 metrov.

Vzhľadom k tomu, že na ceste prešlo od rána veľa osôb a pretože cesta bola pokrytá vrstvou prachu, nebolo ďalej možné použiť služobného psa. „Následne boli hliadkou miestnej žandárskej stanice dolapení a z činu usvedčení Ľudovít Czabo a Mária Vrábelová z Vágovců,“ dodal na záver Michal Dlouhý.

Článok bol spracovaný s použitím autorovej knihy „Četnický pes Alto opět na stopě“. Knihy o žandároch z nakladateľstva Jindřich Kraus – PRAGOLINE žiadajte u svojich kníhkupcou, v interneteových obchodoch alebo na www.jindrichkraus.cz. Kniha je vydaná aj v elektronickej podobe na www.palmknihy.cz.

Príbeh o výnimočnom žandárskom psovi Altovi z Nitry: Zaujal aj televíziu!
13
Galéria
Zdroj: Michal Dlouhý
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM