Aktualizované Lucia Lauková Rôzne

Príbeh so šťastným koncom: Zrazená sovička má už nový domov, FOTO z vypúšťania

Pred mesiacom si priviezli pracovníci CHKO Ponitrie do rehabilitačnej stanice v Nitre sovu, ktorú zrazilo auto. So zranení sa ju podarilo vyliečiť a tak ju ochranári vypustili do voľnej prírody. Boli sme pri tom.

Ilustračný obrázok k článku Príbeh so šťastným koncom: Zrazená sovička má už nový domov, FOTO z vypúšťania
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Myšiarku ušatú zrazilo auto pri obci Jarok. Prežila aj vďaka ľudom, ktorí si ju všimli a neváhali zavolať na CHKO Ponitrie. Prizvaní pracovníci si pre zrazenú sovu prišli a následne ju umiestnili do rehabilitačnej stanice. „Sovička bola otrasená a dezorientovaná. Po náraze nelietala ani nebrala potravu, museli sme ju prikrmovať,“ uviedol strážca prírody Viktor Mlynek, CHKO Ponitrie.

Báli sa, či prežije

O zranenú sovu sa starali v rehabilitačnej stanici v Nitre štyri týždne. Dva a pol týždňa sova odmietala potravu. Napriek tomu, že sovu najprv prezrel zverolekár, nemohli vylúčiť vnútorné zranenia. „Mali sme obavy, či prežije, museli sme jej potravu podávať pinzetou, no nakoniec sa sovičku podarilo zachrániť, z čoho sa veľmi tešíme,“ povedal Viktor Mlynek strážca prírody z CHKO Ponitrie. Dvojročná sova je zrehabilitovaná a začína jej hniezdne obdobie, bolo načase ju vypustiť do voľnej prírody. „Dúfame, že sa sovičke podarí nájsť si partnera a zahniezdiť,“ hovorí Viktor Mlynek. Nový domov našla uzdravená Myšiarka ušatá v prírodnej rezervácii Lupka.

Plamienku do prírody nevypustia

V rehabilitačnej stanici máme ešte jednu sovu, ktorú našli v okrese Komárno. Ide o chránenú Plamienku driemavú, tá však toľko šťastia na život vo voľnej prírode nemala. „Jej zranenia sú tiež výsledkom stretu s dopravným prostriedkom. Má poranené krídlo, ktoré veterinár zoperoval, no rana sa nezrástla podľa našich predstáv. Preto ju nemôžeme vypustiť do voľnej prírody, ale pravdepodobne pôjde do zoologickej záhrady v Bojniciach,“u­viedol Viktor Mlynek. Plamienku driemavú majú v rehabilitačnej stanici už sedem týždňov. Bola v takom zlom stave, že si mysleli, že to neprežije. Život jej zachránili pravidelnou starostlivosťou.

Príbeh so štastným koncom: Zrazená sovička už má nový domov, FOTO z vypúšťania
10
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM