Správy

Priame vlakové spojenie Nitry s Bratislavou: Riešením má byť trať cez Leopoldov

Bude mať Nitra priame vlakové spojenie s hlavným mestom? Ministerstvo dopravy SR, Železnice Slovenskej republiky a Útvar hodnoty za peniaze sa zhodli na postupe.

Ilustračný obrázok k článku Priame vlakové spojenie Nitry s Bratislavou: Riešením má byť trať cez Leopoldov
Zdroj: Dnes24.sk , Útvar hodnoty za peniaze

Ministerstvo dopravy SR, Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) a Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) prijali spoločné stanovisko, týkajúce sa štúdie uskutočniteľnosti na zlepšenie železničného spojenia Nitry s Bratislavou.

Spoločne odporúčajú pokračovať v zámere modernizácie trate Leopoldov – Nitra, zachovať územnú rezervu pre výstavbu novej trate z Trnovca nad Váhom do Nitry v územných plánoch a uvažovať nad výstavbou novej trate až po modernizácii trate Bratislava – Nové Zámky, informoval ÚHP.

Definitívne rozhodnutie o ďalšom postupe v projektovej príprave by malo vychádzať z aktualizovaných štúdií uskutočniteľnosti pre modernizácie tratí Leopoldov – Nitra a Bratislava – Nové Zámky.

Prečítajte si tiež

Najrýchlejšie spojenie

Všetky tri dotknuté strany sa zhodujú, že výhľadovo najrýchlejšie spojenie Nitry s Bratislavou by bolo cez Trnovec nad Váhom. Preto bude v rámci projektového zámeru výstavby novej trate z Trnovca nad Váhom do Nitry v územnom pláne kraja a územných plánoch nižšej úrovne premietnuté a sledované zachovanie územnej rezervy vyprojektovaného trasovania. Efektivita novej trate je však podmienená modernizáciou úseku Bratislava – Trnovec nad Váhom. Z krátkodobého hľadiska sa tak javí ako efektívnejšie zamerať sa najprv na elektrifikáciu a modernizáciu trate Nitra – Leopoldov.

ÚHP hodnotil štúdiu uskutočniteľnosti ŽSR na zlepšenie železničného spojenia Nitry s Bratislavou v apríli minulého roka. Tá skúmala len jedinú alternatívu, výstavbu novej trate Nitra – Trnovec nad Váhom za takmer pol miliardy eur. ÚHP projekt hodnotil v tom čase ako nenávratný. Odporúčal využiť existujúcu trať a zaviesť priame vlaky cez Leopoldov, čo navrhuje aj železničný Plán dopravnej obslužnosti.

Zavedenie priamych vlakov cez Leopoldov by podľa hodnotenia ÚHP skrátilo cestu vlakom z 98 až 112 minút na 62 až 73 minút.

Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík po stretnutí so zástupcom ministerstva dopravy v marci tohto roka potvrdil, že kraj vidí ako jediné perspektívne riešenie priameho vlakového spojenia Nitry s hlavným mestom Bratislava v dobudovaní jednokoľajnej trate Nitra – Trnovec nad Váhom v dĺžke 27,5 kilometra.

Vyššie náklady

Investičné náklady na výstavbu novej trate Nitra – Trnovec nad Váhom sú v cenovej úrovni roka 2023 približne o 254 miliónov eur vyššie ako náklady na modernizáciu trate Leopoldov – Nitra. Modernizácia zároveň môže ovplyvniť vyšší počet obyvateľov pravidelne dochádzajúcich za prácou alebo školou a byť realizovaná skôr, tvrdí ÚHP. Bez nadväzujúcej modernizácie trate Bratislava – Nové Zámky by bola zanedbateľná aj úspora cestovného času oproti spojeniu cez Leopoldov, rozdiel by bol len štyri minúty.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk

PRIAME VLAKOVÉ SPOJENIE NITRY S BRATISLAVOU RIEŠIA MD SR, ŽSR A ÚHP SPOLOČNE V apríli 2022 sme hodnotili štúdiu...

Posted by Útvar hodnoty za peniaze on Thursday, September 21, 2023
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM