Webnoviny - Rôzne

Pri Vrábľoch sa začína archeologický výskum

Slovenskí a nemeckí archeológovia budú pri Vrábľoch skúmať unikátne opevnené mesto zo staršej doby bronzovej s vyspelou ulicovou zástavbou.

NITRA 29. augusta (WEBNOVINY) – V septembri sa v lokalite Fidvár pri Vrábľoch začne niekoľkoročný archeologický výskum. Slovenskí a nemeckí archeológovia tu budú skúmať unikátne opevnené mesto zo staršej doby bronzovej s vyspelou ulicovou zástavbou. Takmer celý medzinárodný projekt bude financovať nemecká strana. Jeho výsledky majú byť prínosom nielen pre Slovensko, ale aj pre celú Európu.

„Veľmi ma teší, že prešiel nemecký veľký projekt v rámci Deutsche Forschungsgeme­inschaft (nemecká organizácia na podporu vedy a výskumu – pozn. SITA), čo znamená, že najbližších piatich rokoch sa tam bude oveľa intenzívnejšie robiť. Tento rok ešte bude taký prípravný,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay. Lokalitu vedci preskúmajú všetkými metódami, ktoré súvisia s archeológiou – napr. archeobotanika, archeozoológia a podobne. Výskum má ďalej posunúť poznatky o fungovaní spoločnosti v dobe bronzovej.

Územie Slovenska bolo v minulosti jedným z miest, kde sa ťažila a ďalej exportovala meď, z ktorej sa vyrábal bronz. Archeológovia predpokladajú, že osada pri Vrábľoch bola jedným z distribučných centier tohto kovu do celej Európy. Používaním bronzu a jeho spracovaním sa celá spoločnosť výrazne rozvíjala, ale v stredodunajskom priestore majú vedci dosiaľ málo dokladov toho, ako celý tento proces fungoval. Ulicová zástavba je pre toto územie unikát. Tento typ urbanizmu sa sem zrejme dostal z vyspelej oblasti Mykén.

Lokalita Fidvár je archeológom známa už dlhšiu dobu. Pred pár rokmi prišli pomocou leteckého snímkovania na to, že je tu osada s niekoľkými líniami opevnenia. V minulých rokoch terén skúmali geofyzikálnymi a pedologickými metódami, georadarom a celziovým magnetometrom. Osada je neporušená a monokultúrna, čo znamená, že lokalita nie je pomiešaná sinými obdobiami.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM