Tímea Kamenická Správy

Prezident vymenoval nových profesorov: Zastúpenie má UKF aj SPU!

Slovenské vysoké školy majú nových profesorov. Dnes ich vymenoval prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Sú medzi nimi aj profesori nitrianskych univerzít.

Ilustračný obrázok k článku Prezident vymenoval nových profesorov: Zastúpenie má UKF aj SPU!
Zdroj: TASR

Andrej Kiska dnes odovzdal v Prezidentskom paláci 29 dekrétov vymenovaným profesorom. Sú medzi nimi pedagógovia z rôznych odborov. Sociálna práca, aplikovaná informatika, filozofia, katolícka teológia, biológia a ďalšie.

Príklad pre svojich študentov

„Ak platí, že dnešné školstvo je predobrazom budúcnosti Slovenska, ak platí, že je vecou nás všetkých, tak sa potom vyskúšajme povzniesť nad naše bezprostredné záujmy a pozrieť sa na náš školský, vzdelávací, výchovný systém z nadhľadu,“ uviedol v príhovore Kiska. Prezident je taktiež presvedčený, že ak sa pozrieme na školstvo koncepčne z dlhodobého uhľa pohľadu, potom je možné nájsť dobré a rozumné riešenia, ktoré pretrvajú dlhšie ako jedno volebné obdobie.

Kiska taktiež vyzval nových profesorov, aby sa aktívne zapájali do diskusií o slovenskom školstve a zároveň, aby boli príkladom pre svojich študentov. „Právom sa od vás očakáva, že pôjdete príkladom, ale nielen po stránke profesionálnej, ale aj po stránke ľudskej,“ dodala hlava štátu.

Profesori z oboch nitrianskych univerzít

K vymenovaným profesorom patria aj pedagógovia oboch nitrianskych univerzít. Z Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) si dekréty prevzali Martin Boltižiar v odbore geografia a Roman Králik v odbore filozofia.

Na Slovenskú poľnohospodársku univerzitu (SPU) putoval dekrét pre Romana Gálika v odbore poľnohospodárska a lesnícka technika. Ako nám ozrejmila Anna Božiková z rektorátu SPU, vymenovaná Janka Poráčová v odbore biológia je síce zamestnankyňou Prešovskej univerzity, no návrh bol podaný v Nitre na SPU.

Prezident naposledy menoval nových profesorov v júni tohto roku. Dekrét z jeho rúk si vtedy prevzalo 26 vysokoškolských pedagógov.

Ako to dnes na slávnostnom vymenovaní vyzeralo si môžete pozrieť vo fotogalérii.

Zdroj: DNES24/TASR

Prezident vymenoval nových profesorov: Zastúpenie má UKF aj SPU!
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM