Monika Földešiová Basketbal

Prevencia už od detstva

Naučiť deti, ako sa majú správať na cestách a hlavne ako majú predchádzať nehodám a úrazom, bolo cieľom podujatia Dni bezpečnosti cestnej premávky v mestách a obciach SR.

Niekoľko stoviek detí zo základných i stredných škôl sa včera prišlo do Mestskej športovej haly v Nitre naučiť ako sa správne správať v cestnej premávke. Zároveň si mohli na vlastnej koži vyskúšať, čo sa s človekom deje počas dopravnej nehody, prípadne, ako vidí cestu opitý človek.
„Deti si môžu vyskúšať jazdu v elektromobiloch po dopravnom ihrisku, ktoré sme tu vybudovali a ktoré riadia naši policajti. Pripravili sme pre ne aj rôzne reflexné predmety a ukážky policajnej techniky. Hlavne by sme boli veľmi radi, aby deti to, čo dnes od nás dostanú, či už vo forme predmetov, alebo vedomostí, praktizovali čo najviac v rámci cestnej premávky,“ skonštatovala zástupkyňa riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu v Nitre Monika Kuteničová.
Okrem spoznávania dopravných predpisov si dnes mohli deti vyskúšať aj poskytovanie prvej pomoci, či vidieť hasičov pri záchrane účastníkov simulovanej dopravnej nehody. Súčasťou podujatia bola aj ukážka techniky a práce mestskej polície a výstava spoločnosti Veolia Transport, ktorá deťom ukázala spôsoby autobusovej dopravy kedysi a dnes. Deti mali záujem hlavne o najrozličnejšie reflexné prvky, nálepky a propagačné materiály polície. Mimoriadne ich však zaujal aj simulátor dopravných nehôd, kde si mohli vyskúšať účinky nárazu auta do pevnej prekážky pri rýchlosti 30 kilometrov za hodinu, či správanie sa auta pri dopravnej nehode. Každý z účastníkov podujatia si chcel vyskúšať aj špeciálne okuliare, cez ktoré videl svet pohľadom opitého človeka.
Všetci organizátori podujatia sa zhodli na tom, že podobné akcie sú mimoriadne dôležité predovšetkým pre deti, ktoré sú najslabšími účastníkmi cestnej premávky. „Tie najmenšie detičky sú najrizikovejšou skupinou a ja si myslím, že to, čo sa dnes naučia, napríklad na dopravnom ihrisku, sa im zíde ako chodcom, korčuliarom, cyklistom a neskôr v dospelosti aj ako vodičom motorových vozidiel,“ dodala Kuteničová.

zdroj, foto: TASR

prevencia deti NR
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM