Rastislav Búgel Samospráva

Preregistrácia členov nitrianskej SDKÚ je ukončená: Exšéf Ščurka zvažuje žalobu

Preregistrácia členov zrušeného Miestneho zväzu SDKÚ-DS v Nitre je už ukončená. Jeho bývalý predseda zvažuje podanie žaloby.

Ilustračný obrázok k článku Preregistrácia členov nitrianskej SDKÚ je ukončená: Exšéf Ščurka zvažuje žalobu
Zdroj: TASR

Ako uviedol riaditeľ Kancelárie SDKÚ-DS v Nitre Jaroslav Szabó, preregistrácia bola ukončená 5. apríla. Podľa slov Tibora Tótha z krajského predsedníctva strany boli späť do SDKÚ-DS prijatí všetci bývalí členovia nitrianskeho zväzu, ktorí o preregistráciu požiadali. „Nerobili sme nijaké kádrovanie. Preregistrácia už bola ukončená a teraz už o členstvo môžu požiadať iba noví záujemcovia. V dohľadnej dobe bude zvolané rokovanie miestneho zväzu, kde bude zvolené aj jeho nové vedenie,“ uviedol Tóth.

Zo stovky ostalo len 24 členov

Podľa Szabóa presný dátum rokovania staronového nitrianskeho miestneho zväzu ešte nebol stanovený, malo by k nemu dôjsť v priebehu mája. „Po tom, ako bude zvolené jeho predsedníctvo, môže o členstvo v SDKÚ-DS požiadať ktokoľvek,“ vysvetlil Szabó. Ako však pripomenul, strana už nemá záujem o masové prijímanie členov tak, ako to v niektorých prípadoch bolo v minulosti. „Bude tam určitá procedúra, pri ktorej si predsedníctvo zväzu kandidáta na vstup do strany vypočuje a následne rozhodne,“ vysvetlil. Ako doplnil, po preregistrovaní má nitriansky zväz 24 členov. Pred jeho zrušením v ňom bolo zaregistrovaných viac ako 100 ľudí.

Ščurka zvažuje žalobu

Bývalý predseda zrušeného nitrianskeho zväzu Ondrej Ščurka aj napriek avizovanému záujmu napokon o svoju preregistráciu nepožiadal. Ako povedal, svoje plány prehodnotil. „Pre klamstvá a spôsob, akým rozhodoval stranícky súd, na ktorý som ani nebol prizvaný. Boli hrubo porušené základné princípy a pravidlá. A pritom existujú listinné dôkazy, ktoré potvrdzujú, že sa pri zrušení nitrianskeho zväzu konalo na základe klamstiev,“ skonštatoval. Ščurka je stále predsedom poslaneckého klubu SDKÚ-DS v zastupiteľstve Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Svoju spoluprácu s kolegami v krajskom zastupiteľstve si vie predstaviť aj naďalej. „Zatiaľ ma z vedenia klubu nikto neodvolal a ja som neabdikoval, takže moje pôsobenie v zastupiteľstve NSK pokračuje tak ako doteraz,“ povedal Ščurka. Zároveň uviedol, že v súčasnosti zvažuje podanie žaloby. „To, ako sa celý proces udial, mi dáva možnosť postupovať podľa zákona o správnom konaní. Sú dôvody napadnúť toto konanie na všeobecnom súde. Mne ide o princíp. Momentálne čakám na stanovisko právnikov, či má zmysel dávať podanie na súd. V prípade, že by som bol úspešný, všetko by sa malo vrátiť do stavu pred rozhodnutím straníckeho súdu,“ myslí si Ščurka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM