Rastislav Búgel Samospráva

Prerábka Olympie na štartovacie byty je hotová: Prví nájomníci si prebrali kľúče

Kľúče od štartovacích nájomných bytov, ktoré vznikli po prestavbe bývalého hotela Olympia, si prevzali nájomníci. Mesto odovzdalo do užívania celkovo 56 bytových jednotiek, z ktorých 49 bolo jednoizbových a sedem dvojizbových.

Ilustračný obrázok k článku Prerábka Olympie na štartovacie byty je hotová: Prví nájomníci si prebrali kľúče
Foto: Rastislav Búgel

S prestavbou budovy začala radnica ešte na jar. Spočívala predovšetkým vo vybudovaní elektroinštalácie a vodoinštalácie a doplnení bývalých hotelových izieb o kuchynské linky. „Teraz sme tieto bytové jednotky odovzdali. Až do konca októbra nájomníci za byty platiť nemusia. Dáme im tak čas na to, aby si bývanie upravili, zariadili a vybavili si základné formality. Berieme túto investíciu ako vklad pre mladú generáciu, pretože v podmienkach bolo, že tu môžu byť ubytovaní iba ľudia do 34 rokov,“ uviedol nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Maximálne desať rokov

Mesto zbieralo žiadosti o nájomné bývanie v štartovacích bytoch do konca júla. V súčasnosti sú už všetky obsadené. Nájomníci, ktorí si dnes prevzali kľúče, však môžu v bývalom hoteli Olympia bývať iba istý čas. „Je to štartovací byt a nikto tu nemôže bývať viac ako desať rokov. To si musia aj tie rodiny, aj títo jednotlivci uvedomiť. Po tých desiatich rokoch, samozrejme, môže zastupiteľstvo zmeniť tieto podmienky, ale nateraz sú stanovené takto,“ upozornil viceprimátor Štefan Štefek.

Nábytok do azylového domu

Nitrianska radnica rozhodla o prestavbe bývalého hotela na byty začiatkom tohto roku. Celý projekt bol rozdelený na dve časti. „Je to odkúpenie investícií, ktoré v objekte hotela urobil jeho nájomca, vrátane všetkého hnuteľného a nehnuteľného vybavenia, ktoré tam je. Či už je to vybavenie hotela, alebo technológia v kuchyni a ďalšie investície. Táto suma bola stanovená maximálne do 250 000 eur. Druhá položka určená do výšky 215 000 eur je vlastne samotná investícia do prestavby hotela na bytový dom tak, aby tento objekt mohol byť ako bytový dom aj skolaudovaný,“ vysvetlil pred časom prednosta mestského úradu Igor Kršiak. Okrem nových bytov zriadila radnica v niekdajšom hoteli aj centrum pre seniorov a prevzala aj hotelovú reštauráciu a kuchyňu, ktorá má slúžiť verejnosti, ale môže sa využívať aj ako vývarovňa, z ktorej bude mesto robiť rozvoz stravy. Nábytok z hotelových izieb plánuje radnica použiť ako zariadenie azylového domu.

Zateplenie a výmena okien

V nasledujúcom období chce magistrát budovu Olympie zatepliť a vymeniť na nej okná. Využiť na to chce prostriedky získané na nájomnom, prípadne úver či zdroje z fondov Európskej únie.

Hotel Olympia
5
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM