Rastislav Búgel Správy Samospráva

Prepojenie s Vrábľami a lávka cez rieku: Radnica chce budovať cyklotrasy

Mesto Nitra chce do roku 2020 vybudovať v meste a jeho okolí takmer 14 kilometrov nových cyklistických tratí.

Ilustračný obrázok k článku Prepojenie s Vrábľami a lávka cez rieku: Radnica chce budovať cyklotrasy
Zdroj: TASR

Celkové náklady na ich vybudovanie dosiahnu takmer štyri milióny eur. Podstatnú časť nákladov chce však radnica uhradiť z fondov Európskej únie (EÚ).

Mestskí poslanci na svojom rokovaní schválili podanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na päť projektov. V prípade, že sa mestu dotácie podarí získať, bude sa na nákladoch spojených s výstavbou nových cyklistických trás podieľať päťpercentným spolufinancovaním v hodnote viac ako 190 000 eur.

Medzi projektmi, na ktoré chce magistrát získať príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu, je aj prvá a druhá etapa cyklistického chodníka medzi Nitrou a mestom Vráble v celkovej dĺžke 6,4 kilometra.

Ďalšia nová cyklotrasa s dĺžkou viac ako 2,4 kilometra má spájať sídlisko Klokočina s Borinou, Hollého ulicou a autobusovou stanicou.

Poslanci rozhodli, že mesto sa bude uchádzať aj o financovanie výstavby cyklistickej cesty na trase Wilsonovo nábrežie, Univerzitný most, Mostná ulica a Jesenského ulica v Mestskom parku na Sihoti s dĺžkou takmer dva kilometre.

Na sídlisku Chrenová chce radnica vybudovať viac ako dvojkilometrovú cyklotrasu spájajúcu Triedu Andreja Hlinku s Dlhou ulicou. Súčasťou nových cyklotrás v meste má byť aj nové cyklistická lávka, ktorá ponad rieku Nitra prepojí Wilsonovo nábrežie a Nábrežie mládeže pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM